Muški parfemi: što je zapravo mošus i kome pristaje?

parfemi
Photo: 123RF
U davnoj prošlosti kada je čovječanstvo vjerovalo u magične sile mošus je bio glavni sastojak ljubavnih napitaka.

Iako danas (većinom) ne prakticiramo ljubavnu magiju, parfemi na bazi mošusa i dalje se smatraju afrodizijacima. Tu je tvrdnju čak potkrijepio i dio znanosti.

Konkretno, pojedini znanstvenici tvrde da mošus i testosteron čine idealnu kombinaciju čijim miješanjem nastaje svojevrsna kemijska reakcija otpuštanja feromona.

Upravo je zato gotovo pa nemoguće pronaći parfem koji ne sadrži tu mirisnu komponentu. Osim toga, mošus je idealna baza parfema. Iznimno je ugodnog mirisa, te fiksira parfemsku komponentu na koži stoga ne čudi da ga koriste gotovo sve relevantne parfemske kuće.

Što je mošus?

Iako je jedna od najpoznatijih esencija parfemske industrije, miris mošusa je pomalo teško jednoznačno opisati. Jedan od razloga tome je što na svakoj osobi zapravo drugačije miriše.

Najčešće se opisuje oprečnim atributima od slatkastog, kremastog i puderastog, pa sve do jakog, bogatog i muževnog. Mošus stoga ne predstavlja jedinstvenu notu, već širok raspon mošusnih mirisa.

Photo: 123RF

Tijekom tisuća godina mošus je predstavljao jednu od najdragocjenijih i najskupljih sirovina u parfemskoj industriji. Razlog tome je način na koji se dobivao. Prirodni životinjski mošus dobivao se iz spolnog sekreta mošusnog jelena.

Srećom, takva je praksa već godinama zabranjena jer je za dobivanje samo jednog kilograma mošusa potrebno ubiti 140 jelena. Posljednjih se desetljeća koriste verzije dobivene od bilja, sintetičke verzije koje oponašaju taj miris, poznate pod nazivom bijeli mošus koje se zapravo i najčešće koriste.

Muški parfem mošus

Svi parfemi na bazi mošusa imaju različite mirise, stoga ne pristaje isti parfem svakom muškarcu jednako.

Odabir muškog parfema često ovisi i o raspoloženju. Ponekad muškarci posežu za parfemima u kojima se mošus pojavljuje kao pozadinski miris, a ponekad za onima gdje mošus dominira i ostavlja dojam senzualnog zavodnika.

Mošus je veoma specifičan miris koji treba znati nositi. Zato je on idealan izbor za pravog modernog muškarca sa stavom. Takav muškarac je samouvjeren i jak, a istovremeno se ne libi pokazati svoje osjećaje kada je to potrebno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.