Quadrofoil kakvog ni Bond nije imao

Svašta je Bond vozio po vodi, Octopussy, Moonraker, Skyfall ali Quadrofoil još nije. Lebdi iznad vode, u potpunosti električan, a svejedno brz i okretan, nepotopiv i siguran za vožnju, a jednostavan za upravljanje, pa tko se ne bi s njime švrčkao po obali!

Quadrofoil je hydrofoiling plovilo na električni pogon ili jednostavnije rečeno, čamac na elekrični pogon, s krilima pričvršćenima za trup koji ga pri kretanju podižu iznad vode stvarajući tako glisirajući efekt. Kompaktan dvosjed dizajniran je tako da postiže glatku i stabilnu vožnju, savršenu upravljivost i odlične performanse, a da pritom cijelo vrijeme ostanete suhi. Proizvođač je lociran u Sloveniji, pa je tako dostupan u prodaji čak i tu kod nas.

Čista tehnologija

Quadrofoil dolazi s potpuno električnim izvanbrodskim motorom i posebnim sustavom upravljanja, tako da ni kap ulja neće završiti u vodi. Radi tiho ne proizvodeći nikakve valove ili emisije u okoliš, što ga čini pogodnim za jezera, rijeke, mora, kao i zaštićena morska područja, u kojima su zabranjeni motorni brodovi i osobna plovila. Tehnologija C-folija omogućava nekoliko puta veću učinkovitost od bilo kojih drugih osobnih plovila. Korištenjem sile uzgona koja podiže brod iznad površine, Quadrofoil plovi s minimalnim otporom i iznimno učinkovitim korištenjem baterija. Osim toga, operativni troškovi od 1 EUR po satu te niski troški održavanja čine ga u pogledu troškova vrlo povoljnim. Plovilo postiže brzinu do 40 km/h (21 čvor), domet do 100 km (54 milje) i može biti potpuno napunjeno u manje od 2 sata.

Za razliku od Titanika, Quadrofoil je nepotopiv

Zahvaljujući patentiranom, integriranom sustavu upravljanja, voziti Quadrofoil vrlo je jednostavno i uzbudljivo. Primijenjena tehnologija gradnje i upravljanja poboljšava stabilizacijski sustav i osigurava trenutnu reakciju plovila na komande sprječavajući proklizavanje. Trup je šupalj i tako konstruiran da i u slučaju najgoreg scenarija plovilo ostaje plutati. Ugrađeni sustav apsorbira sile u slučaju udara ublažavajući njegov utjecaj i osiguravajući sigurnost putnika i vozila. Dizajn folija smješta središte vrtnje 8 metara iznad plovila osiguravajući horizontalan položaj Quadrofoila u svakom trenutku.

Tko može voziti Quadrofoil

Pa, zapravo baš svi koji znaju voziti običan čamac. Quadrofoil je osobno plovilo (PWC) klasificirano kao normalan čamac. Smatra se malim plovilom s električnim izvanbrodskim motorom i podliježe istim pravilima kao i bilo koji drugi čamac. Na kraće relacije možda ćete i moći voziti Quadrofoil bez dozvole, međutim preporučujemo ipak ishoditi dozvolu za upravljanje brodicom (za sada trošak tečaja i ispita cca 750 kuna, tečaj u trajanju od nekoliko sati nakon čega se ispit polaže u nekoj od lučkih kapetanija širom Hrvatske). Za ovladavanje kontrolama plovila potrebna je tek minuta, a u slijedećih pet steći ćete osjećaj o ponašanju plovila u vožnji. Upravljač ima integrirani zaslon osjetljiv na dodir, koji vas informira o stanju baterije, dometu, brzini i potrošnji. Također služi i kao odvojivi ključ, bez kojeg se motor ne može pokrenuti.