6 iskonskih pokreta koje bi trebao usavršiti svaki muškarac

Kroz godine ljudskog razvoja, odnosno razvijanja same civilizacije polako zaboravljamo one stare iskonske pokrete i situacije koje su naši preci svakodnevno koristili i prakticirali. Isto tako današnji popularni modeli vježbanja toliko su se odmakli od onog što ljudskom tijelu, organizmu doista treba da čak poneki postaju više štetni nego korisni.

Klasično ophođenje fitness dvorana i teretana prilično su dosadni upravo zbog svog linearnog pristupa vježbanju uz česta ponavljanja, a do postizanja određenog cilja, a bez obzira da li je to dovođenje organizma u stanje dobre kondicije, razvijanje mišićne mase ili samo razgibavanje te pokretanje našeg, a od čestog sjedenja, ukočenog organizma. Problem u svemu tome pak je što nerijetko zaboravljamo što nam je cilj, slabo smo motivirani ili jednostavno odustajemo na pola puta jer smatramo da smo si zadali preveliki zalogaj.

Stoga umjesto posjećivanja takvih dvoranama prakticirajmo posjet prirodi jer ona za nas ima idealnu teretanu, idealna mjesta za fitnes samo ih moramo prihvatiti kao takve te, za razliku od instant rješenja u centrima za vježbanje, malo uključiti i moždane vijuge. Naravno u prirodi nam nikad neće biti dosadno jer ne postoje dvije iste sprave za vježbanje primjerice preskoka.

Ono što je najbitnije da kroz ovih 6 iskonskih pokreta vratimo u naš život, a što smo s godinama izgubili jest:

  • pokretljivost
  • snaga
  • samopouzdanje i pouzdanje u naše tijelo

Nadalje prakticiranje ovakvih vježbi, koje donosimo niže, ne samo da ćemo pokrenuti organizam i razvijati kondiciju već će nas naučiti kako biti smirenim u raznim situacijama. Isto tako naučit će nas kako što brže izbjeći razne pogibeljne situacije koje nas mogu zadesiti bilo kojeg dana u životu.

1. Naučite sjednje u takozvanim dubokim čučnjevima

Ovakvi čučnjevi koristili su se prije nego smo izmislili stolac, a kao prirodna pozicija za odmaranje.

Iako izgledaju jednostavno, potrebno je i po nekoliko mjeseci da se priviknemo na ovakve duboke čučnjeve. Položaj je između ostalog i praktičan jer dok smo na punoj nozi, odnosno stopalu prilično je jednostavno iz sjedećeg položaja preči u stojeći položaj. Pokretni smo u skoro svim smjerovima.

Nadalje položaj je dobar jer smanjuje bol u kralježnici i leđima te se pravilno razvijaju i održavaju kukovi i koljena. U tom položaju omogućava se i lakše kretanje, odnosno protok limfne tekućine.

Ovakvi čučnjevi bi se trebali prakticirati svakodnevno i to u manjim dozama tijekom cijelog dana, što je za početak svega 10 minuta dnevno i to u vježbama od 15 do 30 sekundi.

2. Naučite kako pravilno padati bez straha

Danas živimo u društvu koje ima tendenciju biti kompletno sigurno tako da je sve manje ljudi koji ne znaju kako treba ispravno pasti. Od samih početka našeg razvoja na padanje smo gledali kao na nešto negativno, nešto što moramo pod svom silom izbjegavati jer ćemo se povrijediti, barem su nas tako učili i još danas uvijek uče roditelji s previše zaštitničkog nagona.

No, problem je u tome što to dijete neće znati pasti, a padat će kroz život često. Isto tako javit će se pretjerani strah od padanja, što pak će rezultirati odustajanjem od bilo kakvih rizičnih situacija.

Jednom kad naučimo kako pravilno padati, odnosno kako pasti bez da imamo ikakve posljedice jednostavno ćemo postati hrabriji i sigurniji u sebe. Onu misao koju su nam nesvjesno ugradili “ozlijedit ću se ako padnem” zamijeti ćemo s “neće mi biti ništa ako padnem”.

Sigurnije ćemo ulaziti u rizičnije situacije znajući da primjerice penjanje na drvo ne mora značiti razbijanje noge od pada. Znati kako past čini nas dakle samopouzdanijim i otpornijim jedinkama.

Kako za gore spomenute čučnjeve tako i za padanje trebamo vježbati. Najbolje mjesto za to je zelena mekana trava gdje za početak učimo padanje iz sjedećeg položaja ili iz čučnja. Kasnije prelazimo na nešto tvrđe podloge kao i padanje s malo povišenih pozicija.

Kod naprednijih vježbi možemo uz padanje uvježbavati i rolanje, a kako bi naše tijelo apsorbiralo što manje energije prilikom pada, odnosno kako bi se izbjegao direkti udarac o podlogu. Većina borilačkih vještina ima i posebno poglavlje učenja kako se pada.

3. Pređite bilo kakvu prepreku na svom putu

Bez obzira da li se pred nama nalazi ograda, neko porušeno drvo ili komad stijene uvijek moramo biti spremni za siguran i direkti prelazak, naravno ako je to fizički moguće.

Postoje uvijek zaobilazni putevi no ponekad će se dogoditi da nemamo taj izbor luksuza okolišanja te je najbrži i jedini način direkti prelazak preko prepreke.

Bilo da se radi o potjeri, ili netko nas želi uloviti ili pak se radi o nekom nesretnom slučaju gdje je potrebna brzina direktni put je uvijek i najbrži put.

Najjednostavniji i najbrži način za prelazak prepreka pred nama je takozvani sigurni preskok koji je detaljno opisan na priložen videu, a praktičan je za sve manje do srednje prepreke.

4. Budite spremni za samoobranu kad zatreba

Direktni udarac šakom, takozvani jab najosnovniji je udarac kod tehnika borbe. Takav udarac se smatra najduljim oružjem gornjeg dijela tijela jer dozvoljava udarac u napdača, odnosno nanošenje udarca napadaču, a paralelno nam omogućava zadržavanje najveće moguće sigurnosne udaljenosti.

Naravno ulaženje u ovakve sukobe i konflikte neka uvijek bude zadnja opcija u samoobrani. U slučaju veće opasnosti jab udarac može se usmjeriti u vitalne dijelove kao što su Adamova jabučica ili oko, a kako bi se u potpunosti razoružalo napadača.

Ovo je udarac koji se može i mora naučiti prvi, a nakon njega mogu se učiti i ostali udarci poput cross, hook, kick i sličnih.

5. Vježbanje čvrstog stiska šake (grip)

Čvrsti stisak šake odnosno držanje prstima bitno je zato što nas upravo to može spasiti od po život opasnih situacija, kao što je naprimjer kad visimo s drveta ili neke stijene ili ako se penjemo na neku stijenu prsti odnosno šaka nam je jedan od najbitnijih alata u tome. Možda se i ne nađemo u sličnoj cliffhanger situaciji, ali svakako nije isključivo situacija da nas ne nekom pikniku usred Velebita krene ganjati medvjed, a penjanje na drvo na stijeni jedina je sigurna točka.

Najbolji način za jačanje stiska šake odnosno prstiju je redovito vježbanje. Najbolje je pronaći neku šipku i dizati vlastito tijelo pa čak i visjeti po 30-ak sekundi, a što znatno utječe na jačanje mišića šake.

Svaki dan si stoga odvojimo 5 do 10 minuta vremena kada visimo na rukama. Neka to budu kraći intervali od 30 sekundi raspoređeni tijekom cijelog dana.

Nakon toga samo pripazite kod rukovanja i pozdravljanja da ne lomite kosti prejakim stiskom.

6. Dišite smireno, duboko i uvijek budite fokusirani

Kod svih dosad spomenutih vježbi jedna je najbitnija, a to je pravilno disanje. Pravilno disanje znači duboko i smireno disanje jer upravo ono nam daje osjećaj smirenosti i relaksacije koji je prijeko potreban u raznim situacijama. Isto tako smireno disanje šalje poruku našem živčanom sustavu da smo svjesni situacije odnosno da je imamo pod kontrolom.

Disanje se može vježbati bilo kada, a ponajviše je bitno vježbanje disanja u kombinaciji s ostalim spomenutim vježbama ili za vrijeme odmaranja od vježbanja. Ne samo da ćemo pravilnim disanjem smiriti tijelo i biti sigurniji u ono što radimo već ćemo se brže i bolje odmoriti te spremiti za nastavak aktivnosti.

Dubokim disanjem kvalitetnije obogaćujemo krv kisikom koja pak onda bolje opskrbljuje mišiće, a kojima je taj kisik prijeko potreban.

Isto tako ako se preko dana osjećamo umorno, neispavano, bezvoljno, potrebno je samo promijeniti tehniku disanja. Veća količina kisika u krvi razbudit će nas i osvježiti.

Kako i kada početi?

Počinjemo odmah, a najjednostavniji način za prakticiranje svih spomenutih vježbi je njihovo ponavljanje tijekom dana i u kraćim intervalima:

  • Duboki čučnjevi – 15-30 sekundi
  • Sigurni preskok – 10 preskoka sa svake strane
  • Udarac – 15 udaraca svakom rukom
  • Vježbanje pada iz čučnja – 10 padanja na svaku stranu
  • Višenje – 20-30 sekundi
  • Vježbanje disanja – potpuno fokusiranje na disanje od 1 do 2 minute