Bacanje sjekire nova je sportska disciplina među lumberjack gospodom

Brade, košulje, dojam šumskog radnika sve češće susrećemo kao svojevrsni trend među muškarcima. Na prvi pogled opaka i iskusna izgleda, lumberjack muškarci vrlo su česta nježna i osjetljiva bića. Oličenje su dviju suprotnosti. Pomalo čudno jel?

No, prava gospoda urođenog lumberjack stila žele ipak nešto više za svoj imidž. Trčanje, teretana, biciklizam, plivanje, mah…nije to to. Bacanje sjekire? E, sad smo već na pravom putu.

Lumberjack, odnosno šumski radnik, šumar, kako ga god nazvali i sjekira oduvijek su bili stvoreni jedno za drugo, a iskusno rukovanje sjekirom nešto što bi svaki bradati kariranokošuljaš u nekom trenutku svog imidža trebao naučiti.

No, ovaj specijalni i sve brže rastući sport nije rezerviran samo za pobornike tog imidža već za sve željne nečeg potpuno jedinstvenog u životu – od okoline, iskustva pa sve do posebno uzbuđenja pri zvuku zabijanja sjekire u drvo. Sve je popularniji i među pripadnicama nježnijeg spola.

Bacanje sjekire ujedno je i odlična disciplina za eliminaciju stresa.

Spomenimo da je zbog sve većeg interesa za ovim sportom u gradovima diljem svijeta osnovana i BATL (Bad Axe Throwing League), a u nadi da netko domaći vidi ovaj članak te zaživi disciplinu donosimo mrvicu osnovnih pravila kojih se preporuča pridržavati pri bacanju sjekire:

Pravilo prvo: Nikad ne bacaj sjekiru kad je netko ispred tebe. Nije potrebno dodatno objašnjenje koliko sjekira može biti opasna pri susretu s nečijom glavom ili bilo kojim dijelom tijela. Predlaže se da minimalni prazni prostor oko mete u koju bacamo sjekiru bude 1.8 metara.

Pravilo drugo: Ne pretjeruj s oštricom. Ako je oštrica oštra poput kuhinjskog noža onda si definitivno pretjerao i riskiraš povrede.

A evo i dva savjeta:

  • Kad držiš ručku sjekire pri bacanju drži je čvrsto da ti ne ispadne u krivom trenutku.
  • Bitno je da je sjekira poravnata s osi bacanja, dakle ne smije biti ukošena, a za vrijeme puštanja budi još jednom siguran da je sjekira poravnata, a kako bi si osigurao što precizniji pogodak.

axe-1250964_1280