Što vam sve treba za skijanje

skijanje

Koliko god neki na skijanje gledali podozrivo i mislili da je to fensi-šmensi spika onih koji se žele praviti važni, ipak svake godine na skijanje ide oko 200.000 Hrvata. Ako maknemo tu famu da mi nismo “skijaški narod” (samo za primjetiti, imamo vrhunske skijaše!), skijanje je iznimno zdrav i zabavan sport. Ponude skijališta nisu više ni toliko skupe, pa možda tih 200.000 ljudi zapravo zna što radi. Zimski praznici sve su bliže, ponude skijališta vrte se već neko vrijeme, a možda ste rezervaciju već i napravili. Vrijeme je za pripreme! Evo što vam sve treba da biste uživali na zimovanju.

Ponijeti hranu nije samo stvar uštede

Ovisno o tome na koje skijalište idete, različita je i gastronomska ponuda. Nemojte se zavaravati, nakon dana provedenog na friškom zraku, baveći se sportom u kojem koristite sve svoje mišiće, bit ćete gladni! U jednom trenutku, niti jedna vrhunska francuska delikatesa, kao ni najbolja austrijska koljenica, neće moći zamijeniti domaću sarmu ili grah sa suhim rebricama. Ne trebate pretjerivati, postoje dućani i u mjestima gdje ćete odsjesti, ali svejedno se i gastronomski pripremite.

Oprema za skijanje

Kvalitetna skije i pancerice traju godinama, i zato ne treba štedjeti pri kupovini. Međutim, ukoliko na skijanje idete na sedam dana, jednom godišnje, isplativije je ipak iznajmiti skije, a nećete trebati ni razmišljati gdje da ih pospremite tijekom ostatka godine. Ukoliko već želite uložiti novac, radije uložite u dobre pancerice. Iako se i one mogu iznajmiti, nikome nije ugodno nositi obuću u kojoj se znojila tuđa noga. Pripazite na veličinu, u pancerici noga ne smije plesati!

Kakvu odjeću ponijeti

Glavno i jedino pravilo za hladne, zimske dane je višeslojno odijevanje. Isto vrijedi i za skijanje, pa krenimo od najdonjih slojeva. Pripremite nekoliko setova dugog donjeg veša. Ova odjeća prijanja uz kožu i njen glavni zadatak je upijanje vlage. Stoga, birajte materijale poput poliestera koji se brzo suše, jer nije ugodno skijati dok ste mokri, pogotovo ako ste zimogrozni. Srednji sloj odjeće služi za zadržavanje topline. Umjesto debelih vesta u kojima ćete na stazi biti ipak nešto manje okretni, izaberite odjeću od flisa, tanju i laganiju, a jednako toplu. Posljednji sloj je skijaško odijelo, koje može biti jednodijelno ili dvodijelno. Ukoliko ne želite biti mokri, skijaško odijelo mora biti vodonepropusno. Pripazite, također, i na veličinu, ne zaboravite uračunati da ćete ispod skijaškog odijela imati još nekoliko slojeva odjeće. Prilikom odabira boje zaboravite na to koja je boja ove godine hit, odaberite boju u kojoj ćete biti uočljivi, a to definitivno nije bijela. Važno je da ste uočljivi prilikom loših uvjeta na stazi i smanjenje vidljiosti! Svakako ne zaboravite više pari termo čarapa, da ih redovito možete mijenjati.

Kape, rukavice, kacige, naočale …

Kacige ne samo što štite od vremenskih uvjeta, štite i kod padova, pa definitivno nisu loš izbor koliko god da ste dobar skijaš. Na skijanje svakako ponesite nekoliko pari rukavica, dok se jedne suše, da ne trebate čamiti u apartmanu. Naočale, također, nisu tek modni dodatak. Kada vas zabljesnu osunčane, bijele površine, neće vam biti lako skijati bez zaštite za oči. Umjesto standardnih kapa, preporučujemo skijaške maske. Osim što štite i glavu i vrat od hladnoće, prikladne su i za nošenje ispod kacige.