Muškarac novog doba: Vlatko Štampar

Vlatko Štampar

Poznati stand-up komičar Vlatko Štampar puni dvorane diljem regije svojim izvedbama “Štamparska greška”, “Bratec je tvrd”, “Odraslost” i “Bolja polovica”. Možda na pozornicu ne izlazi s lakoćom jer bi to s obzirom na njegovu visinu bio već magičan trik, ali zato s magičnom lakoćom rasprodaje nastupe i ujedno tako baca fore. U njima se njegovi gledatelji isto tako lako prepoznaju jer su životne i istinite. Ipak Štampar na tu istinitost nadodaje dozu uveličavanja. Očekivano, tako visoka osoba poput njega to mora i napraviti.

Među popularnijim forama svakako se ubrajaju one koje se tiču odnosa muškarca i žene, snažnijeg i nježnijeg spola, bolje i lošije polovice… Štampar maestralno prikazuje svu zamršenost ljubavnih odnosa i možda se u njima prikazuje šlampav, ali ispod te simpatične pogubljenosti i nestašnosti krije se muškarac koji itekako dobro razumije muško-ženske odnose. Upravo zbog toga nas i zna tako dobro nasmijati.

Mislim da su ustaljena pravila i obrasci ponašanja nekad bili više izraženi. Nalazimo se u doba kad se sve rapidno mijenja. Danas ne postoji tipični muškarac i tipična žena. Ima veza gdje je muškarac romantičniji od žene do veze gdje ona voli više gledati akcijske SF hitova od njega. Što nije slučaj kod mene. Ja ne volim romantične filmove i uvjeravam vas da zadnjih tjedan dana nisam sigurno plakao na tužan završetak”, objašnjava Štampar.

Vlatko Štampar

Kako na nastupima često ističe razlike između muškaraca i žena, nismo mogli, a da ne pitamo koje su po njegovom mišljenju krucijalne razlike između spolova.

“Pa muškarci su obično viši od žena. Imaju više dlaka i manje se depiliraju. Barem je nekad tako bilo. Ponekad se neki od primjerak muškaraca uzbudi kad vidi dobar autor. Kod žena je to rjeđe. I naravno tu je PMS. On je rjeđi kod muškaraca”, u svojom maniri odgovara Štampar.

Štampar je sam u dugogodišnjoj uspješnoj vezi iz koje često vuče inspiraciju za svoje nastupe, ali izravno o svojoj ljubavi nikad ne priča. Kroz smijeh naglašava kako je on taj koji u vezi ima više hlača od cure, a smatra kako je tajna njihove veze ta što ne govori javno o njihovom odnosu.

“Kad sam ja odrastao – influencer je bio šiba.”

Česta tema njegovih nastupa je odrastanje i svi izazovi koji dolazi s tim. Nasmijava sjećanjima iz djetinjstva, a ulazak u pubertet mu je često na tapeti. Upravo zbog toga nas je posebno zanimalo njegovo mišljenje koliko samo društvo na koncu utječe na ponašanje muškaraca.

“Svaka osoba se formira kroz niz vanjskih utjecaja. Prijatelji, obitelj, sredina… cijeli konglomerat podražaja koji te gradi kao osobu. Svaki taj faktor je bitan dio odgoja i svaki je jednako potreban u kvalitetnom razvoju. Mislim da je najbitnija ravnoteža. Dobro je imati različite prijatelje, dosadne i čudne članove obitelji, malu intimnu seosku sredinu i/ili pak veliki brzi grad pun mogućnosti. Danas živimo u razdoblju tehnologije gdje je sve dostupno – uvijek. Danas te gradi internet više nego neka sredina ili društvo. Danas postoje influenceri. Kad sam ja odrastao – influencer je bio šiba.”

Vlatko Štampar

Uz dozu cinizma na sceni često ženama dijeli savjete kako se ponašati prema “zbunjenim” muškarcima. Prema njemu kao u svakom odnosu, pa tako i onom muško-ženskom, je najbitnija iskrenost. Svjestan je kako na početku svi mi prilagođavamo svoju sliku da bude čim bliža onome što on ili ona želi i očekuje. Njegov ultimativni savjet je da budemo iskreni i svoji. I plus je svakako smisao za humor, on uvijek pomaže. A biti gentleman? Ili oni više ne postoje?

Naravno da postoje moderni gentlemani, ali su rijetki. Neke osnove je lako pokriti. Budi uredan, ne kopaj nos, ne namještaj si muda u javnosti. Peri se redovito i budi mirišljav. Ali ne previše. To je isto loš znak. Lagano zalaziš u “mamin sin” spektar muškaraca. Budi kavalir prema ženskom spolu. Pomaži ljudima. I životinjama. Poštuj vegetarijance, ali počasti se biftekom. Radi na sebi. I fizički i psihički. Razvijaj svoje talente. Svaka osoba ih ima. Češće je rasplači. Od sreće.”

“Bitno je imati stvari pod kontrolom”

Svaki muškarac novog doba ne brine se samo o svom izgledu nego i o svom zdravlju. Štampar ističe kako je bitno održavati zdravo tijelo i zdrav duh. Danas smo svi pod stresom zbog obaveza, posla, problema, 500 stvari koje nas bombardiraju iz dana u dan. Naglašava kako je zbog toga bitno naći neki ispušni ventil.

“Mogu reći da sam presretan jer je moj ispušni ventil – ujedno i karijera/posao. Što se zdravog tijela tiče, rekao bih vam da pazim što jedem. Ali ne želim vam lagati. Budući da mi je radni dan malo kaotičan, kasni masni obroci nisu toliko rijetki. Ali opet s druge strane, uz nastupe i trčanja sa sastanka na sastanak, trudim se biti više-manje redovit u teretani. Ništa premuževno. Trčim na traci, orbitrekiram s bakama i koji puta dignem neki lakši uteg.”

U nastavku ističe kako ne vodi brigu o svom zdravlju samo za vrijeme Movembera, mjeseca koji je posvećen muškom zdravlju. Naime, on pazi na sebe jer mu posao ovisi o tome.

“Nemam luksuza imati baš ni prehladu jer na korporativnoj večeri ne izgledam baš korporativno kad šmrcam i zvučim kao Eros Ramazzotti. Potrebno je imati stvari pod kontrolom. Mi muškarci smo stereotipno poznati po tome što odgađamo odlazak doktoru. Što zbog straha, što zbog lijenosti. Uz neke redovite kontrole, bitno je samo biti umjeren. Možda ne moraš baš par rakija drmnuti nakon svih onih piva. Možda ne treba otvarati drugo pakovanje napolitanki istu večer. I možda ne trebaš pokušati dići 120 kila u benchu jer “ti to znaš” jer si vidio na filmu”, za kraj poručuje Štampar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.