Zašto nitko ne zna da je počela 49. Zlatna pirueta?

zlatna pirueta

Puno je sportova u Hrvatskoj kojima se ne posvećuje pažnja kao što se posvećuje, recimo, nogometu, klizanje je definitivno jedan od njih. Jučer je u Zagrebu, u Domu sportova počela 49. Zlatna pirueta, međunarodno natjecanje u klizanju. I dok su sportske rubrike pune naslova o Modrićevoj utaji poreza, tučnjavi Bad Blue Boysa u Torinu i koliko je Ronaldo bahat, Zlatna pirueta jedva da je spomenuta. Šteta, jer vrhunski klizači, iz različitih krajeva svijeta, dolaze na ovo natjecanje da bi dali najbolje od sebe. Dolaze tu kod nas, u Hrvatsku (čitaj: Apsurdistan), a mi sami nemamo pojma da se to uopće održava! Ti vrhunski klizači u svojim državama jednako su važni kao i Ronaldo, Modrić, Janica ili bilo koji drugi sportaš bez obzira kojim se sportom bavio. Osim tu kod nas. Nama su očito važni samo oni sportovi i samo oni sportaši, gdje su sponzori brojni i izdašni.

Dosad ste već primjetili da Gentleman.hr nije portal koji se bavi temama o sportu, niti u opsegu, niti na klasičan način. Međutim, posvetit ćemo ovaj prostor Zlatnoj pirueti i to iz jednog vrlo jednostavnog razloga – jer po svim mogućim kriterijima to zaslužuje.

Znali ste da je naša Zlatna pirueta najstarije međunarodno natjecanje u klizanju?

Da, Zlatna pirueta najstarije je natjecanje u umjetničkom klizanju na svijetu! Održava se u Hrvatskoj, u Zagrebu, od 1968. i to svake godine. Sve je počelo na otvorenom klizalištu Šalate od 8. do 10. prosinca 1967. godine. Prijateljski susreti Zagreba i Sofije bili su najava nečeg velikog. Prisustvovalo je šest država (Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, tadašnja Čehoslovačka i Hrvatska) na početku, do rekordnih 26 država uoči Olimpijskih igara u Sarajevu.

Nije Zlatna pirueta samo najstarije takvo natjecanje. Osim zbog vrhunskih rezultata koji su tu ostvareni, Zagreb će ostati zapisan u anale Svjetske federacije i zbog uvođenja noviteta. Prvi put, 1972. godine, upravo u Ledenoj dvorani Doma sportova, suci su koristili modernu tehniku koja je za tadašnje pojmove bila revolucionarna. Ocjene s nekad tajnovitih listića mogle su se odmah vidjeti na semaforu. Bila je to ujedno i generalna proba za Europsko prvenstvo u klizanju održano 1974. godine.

Od sezone 2014./2015. u kalendaru je ISU Challenger Series, Međunarodnog klizačkog saveza osnovanog 1892. godine. Natjecanja se održavaju u seniorskoj konkurenciji, pojedinačno muškarci, pojedinačno žene, parovi, te ples na ledu. Do 2012. godine Zlatna pirueta ugostila je vrhunske klizače s pet kontinenata, iz 51 zemlje. Sudjelovali su najbolji u ovom sportu, olimpijski, svjetski i europski pobjednici.

Znali ste da Hrvatska ima svjetski priznate klizače i klizačice?

Sigurno ste čuli za ova imena! Prva dama Zlatne piruete svakako je Sanda Dubravčić. Osvojila je osam odličja od čega pet zlata, jedno srebro i dvije bronce. Prvi put 1977. godine, da bi onda dominirala od 1980. do 1983. Prvi naši klizači daleke 1967. godine bili su Dunja Vujičić, Bojan Lipovščak i Zoran Matas. Nakon toga cijela plejada mladih i perspektivnih klizača i klizačica našla se na ledu Doma sportova. Hrvatska je do 2004. godine osvojila čak 13 medalja. Uz Sandu Dubravčić 1986. godine, Željka Čižmešija bila je treća, a 1992. godine srebro je osvojila Ivana Jakupčević, te broncu Melita Juratek. Novo poglavlje 2003. godine otvara Idora Hegel izborivši treće mjesto, a samo godnu poslije osvojila je zlato.

Ove godine Hrvatsku će, od seniora, predstavljati Nicholas Vrdoljak, od seniorki Tena Čopor, Katarina Kitarović, Lana Petranović, Hana Cvijanović i Hana Kosić, te od sportskih parova Lana Petranović i Michael Lueck. Ekipa koja će nas predstavljati i na Europskom prvenstvu. Prošle godine, uživo smo gledali našu ekipu na reviji pobjednika i ne biste vjerovali kakav je to spoj akrobacija u zraku i na ledu, plesne koreografije, glazbe i izdržljivosti. Definitivno zanimljiviji sport od udaranja loptice reketom preko mreže i tako tri sata, ali o ukusima se ne raspravlja.

Od inozemnih klizačkih zvijezda stižu bivše svjetske i europske prvakinje, Ruskinja Jelizaveta Tuktamiševa i Talijanka Carolina Kostner. Stižu i američke zvijezde, aktualna viceprvakinja svijeta Ashley Wagner i četvrtoplasirana na posljednja dva svjetska prvenstva, Gracie Gold. Obje su s američkom reprezentacijom na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. osvojile broncu. Na Pirueti će nastupiti i jedan od trenutno najboljih svjetskih klizača, Adam Rippon.

I zašto onda nema TV prijenosa Zlatne piruete?

To pitanje treba postaviti glavnom uredniku HRT-a, kao i trenutnom ministru znanosti, obrazovanja i čega ono još, sporta?! Fino smo mi to društvo znanosti, obrazovanja i sporta kad nam u glavni grad dolaze vrhunski sportaši, a mi blage veze nemamo ni da se natjecanje održava. Zašto ovi svjetski priznati sportaši ne zaslužuju jednaku pažnju kao i drugi, nemamo odgovor. Da se stvori samo malo “hajpa” došli bi i sponzori i lova. No, s druge strane, možda nije loše da barem ovaj sport ostane i dalje “čedan”. Pitanja su brojna, a odgovora nema, zato niže prenosimo ono što znamo – kompletan raspored događanja.

Imamo i poseban poziv za vas. Dragi čitatelji budite gentlemani, podržite i neki drugi sport osim onih koji se igraju loptom, te pravac na Zlatnu piruetu. Morat ćete doći u Dom sportova i kupiti kartu, jer ove godine nisu postavili velike LCD ekrane u kafiće, pa da navijate u društvu uz dobro pivo, kao što to nisu postavili ni svih prethodnih godina. No, proći ćete tako i jeftinije, jer DNEVNA ulaznica košta 20 kuna, puno manje nego što biste platili rundu! Pitamo se zašto je ulaznica za hokej onda skuplja, jedno i drugo se održava na ledu, s klizaljkama na nogama i zahtijeva jednake pripreme, no to ćemo obraditi u nekom slijedećem tekstu. Ulaznice možete kupiti na blagajni Doma sportova ili ovdje, a za one koji nisu iz Zagreba, postoji i live stream.

Raspored događanja:

Četvrtak, 8. prosinca, 2016.  
Plesni parovi – Kratki ples          12:00
Parovi – Kratki program             15:30
SVEČANO OTVORENJE           18:00
Žene – Kratki program               19:00

Petak, 9. prosinca, 2016.
Muški – Kratki program             11:00
Plesni parovi – Slobodni ples    14:45
Žene – Slobodni program          18:30

Subota, 10. prosinca, 2016.
Parovi – slobodni program       11:30
Muški – slobodni program        14:15
REVIJA POBJEDNIKA            20:00