Istaknite se u gomili 6/7: Savršeno rukovanje

Rukovanje prilikom upoznavanja, ponovnog susreta, kod srdačnog pozdravljanja bitan je dio komunikacije odnosno odličan je način za uspostavljanje onog prvog početnog kontakta. Osobno sam u poslu gdje redovito koristim rukovanje s partnerima i gostima i u načelu dobro rukovanje je ono u kojem se postigne kontakt, komunikacija te su obje strane svjesne toga. Isto tako su i svjesne kad to bude prilično jalovo rukovanje.

U načelu imamo dvije vrste ljudi, prvi su oni koji recimo da glume zmije, drugim riječima njihove ruke skoro pa obavijaju vaše ruke. Time žele u neku ruku postići nadmoć, upravljanje nad vama, a u suštini samo cijeli proces pozdravljanja rukovanjem dovode do prilično neugodne situacije i ne baš dobrog ostavljenog prvog dojma.

Drugi tip ljudi pak radi suprotno. Kaže se za njih da ostavljaju dojam mrtve ribe, jer i njihovo rukovanje upravo tako izgleda, pruže vam dijelić ruke bez ikakve uložene energije u rukovanje. Isto tako rezultat bude jalovo rukovanje i ne baš dobar ostavljeni prvi dojam.

Savršeno rukovanje je rukovanje koje ostavlja upravo onoliko pažnje i dojma koliko je dovoljno za situaciju. Rukovanje koja ostavlja previše dojma i pažnje u načelu nije dobra stvar.

Prilikom rukovanja uvijek držite kontakt očima s osobom s kojom se rukujete.

Dakle, čvrsti stisak ruke, ali ne pretjeran, snažan kontakt očima je nešto što morate savladati i naučiti, ponajviše u današnja vremena kada je osobna komunikacija samo privilegija i navika pojedinaca.