MUŠKARAC I DIVLJINA Kako jedan muškarac može izgraditi drvenu kolibu

Primitivne tehnike gradnje koje pod svaku cijenu treba vratiti u sadašnjost.

Na YouTube kanalu My Self Reliance ovaj je gospodin objavio video u kojem je u potpunosti sam i bez upotrebe ikakvih modernih alata izgradio drvenu kolibu. To znači da nije koristio nikakav alat kojem treba električna energija ili baterija. Sve što je koristio od alata su razne ručne pile, sjekire te alat za izrezivanje i rezbarenje drva.

Sama gradnja kabine krenula je godinu dana prije i to pronalaženje i kasnijom obradom odgovarajućih stabala za gradnju. Cijeli proces pronalaženja i pripreme drva trajao je cijelo ljeto.

Sama gradnja kolibe u potpunosti je bazirana na starim, primitivnim, ali postojanim i pouzdanim tehnikama i metodama konstrukcije.

Jedna od takvih metoda je japansko paljenje drveta kako bi ono očvrsnulo i kako bi mu se produljio vijek trajanja. Takva pougljenjene daske autor je koristio na krovištu kao zaštitu od raznih nepogodnih atmosferilija, a kojih u Ontariju u Kanadi svakako ima.

Ovo koliba u pravom smislu riječi simbolizira takozvani off grid stl života, što pak znači da nema nikakvih moderni priključaka bez kojim mnogima život uopće nije zamisliv, a se grije i kuha uz pomoć pećnice na drva. Umjesto frižidera autor je konstruirao svojevrsnu rupu ispod koliba koja će poslužiti kao ostava za hranu.

Autoru svaka čast na tome što je kroz cijeli proces gradnje koristio samo ručne alate, kao i primitivnu tehniku građenja drvene kolibe, koja je eto ispala kao nešto prekrasno za odlutati iz opterećene današnjice.

Pogledajte i dužu verziju videa koji traje nešto više od sat vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.