Gospodo, znate li kolika je cijena gradnje obiteljske kuće?

Zamislite kako se nalazite u poziciji osobe koja želi vlastiti dom, odnosno kuću, te kreće u projektiranje i izgradnju. Zamislite čak i da nemate novčano ograničenje.

Kakva bi bila vaša kuća? Na što biste obratili pozornost? Biste li napravili energetski učinkovit dom ili vam to ne bi bilo bitno? Ta pitanja pojavljuju se kod svih investitora. Ako k tome još dodate ograničenu količinu novca koja je investitoru na raspolaganju, stvari postaju teže. Zato je vrlo važno znati što sve utječe na cijenu gradnje obiteljske kuće.

Želje investitora određuju cijenu kuće

Iako je mnogo faktora u igri, pa i činjenica da se u tu cijenu najčešće svrstava i prethodni proces izrade nacrta, ovo su glavne točke koje određuju cijenu kuće:

  • vrsta materijala
  • vrsta konstrukcije
  • transport na gradilište
  • tip kuće (prizemnica, katnica, kaskadno izvedena ili razvedenog tlocrta)
  • vrsta energetske učinkovitosti (štedljiva, niskoenergetska, pasivna i slično)

Prizemne kuće u pravilu imaju najveću cijenu, jer im se obračunavaju svi zemljani radovi, temelji kao i krovište na malu površinu.

Kod kuće na kat svi navedeni radovi se obračunavaju na kompletnu površinu (prizemlje+kat), tako da se umanjuje cijena bruto površine.

Svakako da kuća, koja ima dosta armirano-betonskih radova ima i nešto veću vrijednost radova i materijala, ali takve kuće imaju i neke svoje prednosti poput otpornosti na tektonske poremećaje, što uvelike povećava sigurnost same građevine. Novi materijali i sustavi gradnje, poput Ytongovog “bijelog stropa/krova” značajno pojeftinjuju i ubrzavaju gradnju, pa nije loše raspitati se o svim opcijama.

Cijenu gradnje može se regulirati i odabirom izgradnje montažne ili polumontažne kuće, te energetski učinkovite kuće. U potonjem slučaju u pitanju je svjesna odluka kako će početna investicija biti, doduše, nešto veća (za 10-ak posto), ali će se kroz, otprilike 8 do 10 godina u potpunosti isplatiti jer se cijena nivelira uštedom na grijanju i hlađenju, odnosno upotrebi energije za kućanstvo.

Internet je odlična opcija za razmotriti različite varijante. Ipak, prije konačne odluke, konzultirajte one koji se izgradnjom kuća bave dugo i profesionalno.