HOMEBIOGAS 2.0 Vrijeme je, gospodo, da počnemo vraćati uslugu prirodi

Gospodo, pretvorite biootpad u čistu energiju.

Znate li kako nastaje bioplin? Bioplin je, gospodo, između ostalog, onaj plin koje i mi samo ispuštamo, a nerijetko ga nazivamo prdež. Isti je naravno zapaljiv.

Naime, naše tijelo kad probavlja hranu, odnosno kad iz nje vadi sve potrebne hranjive sastojke kao nusprodukt ostavlja kakicu i plin.

Ovaj šator, odnosno HomeBiogas 2.0 radi nešto slično tome. Naime, u njemu stanuju bakterije koje hranimo ostacima hrane, drugim riječima biootpadom te, ako vaše domaćinstvo to proizvodi, i životinjskom kakicom.

Bakterije koje su nastanjene u ovom šatoru zatim probavljaju sve hranjive sastojke iz tih ostataka hrane te proizvode otpad, a što je bioplin.

HomeBiogas 2.0 skladišti taj plin koji je zapaljiv, te ga kasnije možemo koristiti za primjerice štednjak na plin, rasvjetu i slično. Njegov je kapacitet proizvodnje plina i do 3 sata kuhanja dnevno. A tko od vas gospodo kuha dulje do dva sata?

Kako cijeli proces radi?

  • Kroz poseban otvor ubacujete u njega ostatke hrane i životinjsku kakicu – do 6 litara dnevno
  • Bakterije koje se nalaze u šatoru zatim probavljaju otpad i pretvaraju ga u bioplin
  • Bioplin se akumulira u posebnom spremniku pod malim pritiskom
  • Kad se aktivira plin putem posebnog plinovoda snabdijeva se primjerice štednjak proizvedenim bioplinom
  • Nus produkt ovog procesa je i tekuće gnojivo kojim zalijevate vaše biljke, travu, drveće

Sami je šator relativno kompaktan, te dolazi sa svime potrebnim za proizvodnju plina, a na vama je da odaberete najsunčanije mjesto na vašem imanju (ili balkonu), a kako bi bakterije nesmetano radile svoj posao i za vrijeme zimskih dana.

Sami je sustav zamišljen kao samoizgradnja, a sa svim potrebnim elementima dobivate i detaljna uputstva za izgradnju te aktivaciju.

Sustav se može aktivirati na nekoliko načina. Jedan od njih je pomoći životinjskog gnojiva, a koji je ujedno i najefektniji, gdje je najbolje koristiti kakicu od krava, deva, ovaca, ali ne i od psa, mačke ili hrčka kojeg imate u sobi. Ako pak vam spomenuta kakica nije pr ruci, postoji starter kit s uključenim bakterijama za proizvodnju bioplina.

Jednom kad se stvori zdrava kolonija bakterija u šatoru možete krenuti s hranjenjem i ubacivanje vašeg biootpada.

HomeBiogas 2.0 možete naručiti već sada, kada možete ostvariti i popust, a isporuka će krenuti negdje početkom svibnja ove godine.