PRODAJETE KUĆU ILI STAN? 11 načina kako podići vrijednost nekretnina

Prodaja stanova, kuće ili jednostavno vašeg doma stresan je i emotivan proces. Obično želite uvijek dobiti više jer postoji tu ta emotivna komponenta koju kupac ne razumijemo. No, cijenu možete podići i jednostavnim planiranjem i pokojom malom investicijom.

Održavanje, pa i dizanje vrijednosti vašeg doma nije nešto što tek rijetki mogu ili znaju. Isto tako za većinu zahvata nije potrebno biti savršeni majstor da bi vaš dom bio atraktivniji i poželjniji.

Sve što je potrebno je samo malo planiranja i ovih nekoliko savjeta i radnji koje doista možete odraditi sami.

Definirajte si budget za renovacije

Nema smisla mijenjati krov ili obnavljati fasadu ako vam je budžet limitiran. Držite se malih i sitnih popravaka, sitnica koja jednokratno minimalno dižu vrijednost vašeg doma. Vaš je cilj podizanje vrijednosti kako bi ga lakše prodali ili iznajmili, a ne ulaženje u nepotrebne financijske izdatke.

Proširite kvadraturu

Za ovo proširenja čak nije potrebno kupovanje novih kvadrata ili širenje, dovoljno je samo maknuti bilo kakav nepotreban pregradni zid. Otvaranjem prostora dobiva se osjećaj veličine i prostranosti, a uz zadržavanje istog broja kvadrata, ako pak imate lođu ili balkon, razmislite o koracima pretvaranja istog u možda radnu sobu, gentlemen’s room, knjižnicu…

Vodite brigu o podovima

Potencijalni će kupac zaviri u svaki kutić vašeg stana kojeg prodajete, vodite brigu da su podovi upravo na tim mjestima sređeni, neoštećeni i čisti.Isto tako stare tepihe i tople podove obnovite, ako imate parket, osvježite ga.Podovi dosta mogu utjecati na ukupnu cijenu stana.Neka kupaonice budu svježeUglavnom, ulazak u kupaonicu mora dati osjećaj čistoće, svježine, dovoljne osvijetljenosti prije svega. Oštećene pločice zamijenite, sve razbijeno i oštećeno popravite ili zamijenite. Ponekad su to te sitnice koje puno govore.

Osvježite zidove

Ovo je vjerojatno i prvo čega se morate primiti kod sređivanja doma, a to je bojenje zidova. Osvježite sve svježom bojom. Kad ljudi stignu u vaš stan prvo što vide su zidovi. Isto tako, svježeg pogleda, uočit će sve nečistoće, oštećenja, pa i staru boju na zidovima.

Sve što vam treba su kanta ili dvije boje za zid i nešto volje i vremena. Nove će boje u potpunosti osvježiti vaš dom. A u kombinaciji sa sređenim podom, gospodo, šteta će vam ga biti prodavati.

Sredite (vanjsku) stolariju

Ako treba, ako baš treba, zamijenite prozore, vrata, stolariju. A ako imate mjesta i mogućnosti dodavanja prozora na zidove, pa iako se nalazio između dviju prostorija, stavite prozor. Nešto je veća investicija, ali svakako će vam podići vrijednost stana.

Smanjite zvukove iz vana

Ako ste u mogućnosti, dodatno izolirajte vaš dom od vanjskih zvukova. Načelno, to može biti i 2-3 centimetra debeli oblog od mineralne vune po zidovima. Vrata možete izolirati duplim staklima.

Sredite podrum ili tavanAko živite u kući ili imate u sklopu kuće ili stana podrum ili tavan, sredite te dvije prostorije. Neka ne budu skladišta svega i svačega, već dvije udobne prostorije za boravljenje i življenje.

Neki jeftiniji, a stilski dobar second hand namještaj te interijer i vaš je problem riješen.

Ugradite solarne panele

Imate li mogućnosti ugradite solarne panele i crpite energiju iz Sunca. Danas moramo i želimo živjeti skladu s okolišom, pa je tako obnovljivi izvor energije solidan boost u cijeni kvadrata stana.

Razmišljajte o okolišu, dvorištu, balkonu

Ako već posjedujete komadić zelene oaze neka bude sređena i ne služi kao skladište. Posadite drvo, kosite travu, sredite malo cvjetnu gredicu, zamijenite poštanski sandučić.Okućnica je veliki faktor ukupne vrijednosti vašeg doma.

Očistite sav nered

Sve neka bude na svojem mjestu. Očistite kuću ili stan. Riješite se bilo kakve plijesni, prljavih površina ili smeća (ispod namještaja). Stan, kuća moraju biti besprijekorno čisti. Investicija od nekoliko sredstava za čišćenja i nešto vašeg vremena.

Kao što vidite dizanje ukupne vrijednosti vašeg doma, stana ili kuće, a u određenim granicama je moguće i to bez nekih velikih investicija ili širenja ukupne kvadrature koju posjedujete. Samo je potrebno nešto planiranja i uloženog vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.