METAR U RUKE Imate opseg vrata veći od 38 cm? Imamo lošu vijest za vas

Ukoliko vam se dogodi da ne možete zakopčati košulju oko vrata, a ne vježbate redovito, to bi mogao biti znak ozbiljnije narušenog zdravlja.

Muškarci s većim obujmom vrata imaju veći rizik od srčanih oboljenja, pokazala je studija provedena u Brazila.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealni opseg vrata za muškarce 38 centimetara.

Muškarci čiji je opseg vrata za samo 2,5 centimetara veći od prosjeka imaju imaju veću šansu da budu rezistentni na inzulin, da imaju povećani krvni pritisak kao i da imaju povišene trigliceride ili “dobar” kolesterol.

Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu prouzročiti pojavu upalnih procesa koji dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navodi se u studiji.

Muškarci koji vježbaju često imaju razvijenija ramena i veći obujam vrata, ali oni neće imati iste probleme jer je riječ o mišićima, a ne masnoćama.

Idući korak koji bi, dakle, trebalo napraviti je da uzmete krojački metar i izmjerite opseg vrata.

Ukoliko broj bude bio veći od 38 centimetara, dobro bi bilo da zbog prevencije posjetite liječnika. On će provesti sve neophodne analize, izmjeriti krvni pritisak, kao i šećer u krvi te kolesterol.

Rezultati studije pokazali su da osobe s većim obujmom vrata od prosjeka najčešće imaju tri i više puta veći rizik od srčanih oboljenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.