IKEA I JARKO SUNCE I nevina zdjela može izazvati požar

Nedavno je jedan gospodin u Švedskoj doživio prilično vatreno iznenađenje. Želeći uživati u grožđu na suncu, iznio ga je u sveprisutnoj zdjeli od nehrđajućeg čelika, ali se situacija ubrzo prilično užarila.

Prema pisanju švedskog Aftonbladeta, Richard Walter je stavio je nekoliko grozdova u zdjelu BLANDA i iznio je van. No, ubrzo je osjetio dim. Zrcalna površina zdjele reflektirala je sunčeve zrake i zapalila nekoliko peteljki na grozdovima.

Zatim je Walter plamenu zdjelu testirao novinama:

För er som hade svårt att tro på't när det plötsligt började brinna i mina vindruvor på balkongen har jag gjort ett litet expriment för att förtydliga hur det hela gick till. IKEA's skål blanda blank 20cm.

Gepostet von Richard Walter am Sonntag, 18. Juni 2017

Ovo nije jedini slučaj požara koji je posljedica sunčeve svjetlosti. Naime, kada se svjetlo reflektira kroz staklo ili od zrcalne površine kakve imaju staklenke, razni kristali, uključujući i one u nakitu akvariji za ribe, naočale, pa čak i kvake, može dovoljno zagrijati površinu na koju pada da se upali vatra.

Londonski vatrogasci su objavili 2015. godine, nakon što je staklenka Nutelle izazvala ozbiljni požar, da su u prethodnih pet godina imali 125 slučajeva požara izazvanih lomom svjetlosti.

Nakon objave u Aftonbladetu, IKEA je priopćila da će provesti testove.

“Sigurnost proizvoda je uvijek prioritet u IKEA-i i svi proizvodi se uvijek testiraju u skladu s primjenjivim standardima i zakonima. U procjeni rizika za zdjelu Blanda utvrđeno je da se moraju poklopiti mnogi različiti parametri kako bi se sadržaj zdjele pregrijao i rizik da se to dogodi vrlo je mali. Okrugli oblik dodatno pridonosi vrlo niskom riziku širenja u slučaju pregrijavanja materijala u zdjeli”, objavila je IKEA nakon testiranja.

Dakle, ne morate brinuti za svoju praktičnu BLANDU – samo je držite podalje direktnog sunca za visokih temperatura. Jer se upravo zrcalna površina i konkavni oblik koriste za paljenje Olimpijskog plamena u drevnoj Olimpiji:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.