Trendovi uređenja okućnice: Kako odabrati najbolju ogradu bez da bankrotirate

Canva

Ograda je prvo što posjetitelji, pa i mi sami, zamijetimo pri dolasku pred kuću ili poslovni prostor. Ona može biti mala drvena i obavijati se oko cvjetne okućnice, može biti minimalistička i naglašavati luksuz arhitekture, a može služiti i za zaštitu privatnosti ili sigurnost. Koji god vaš odabir prema namjeni bio, ona uokviruje cijelu priču, pa nije na odmet pažljivo odabrati onu pravu. Naši savjeti će vam u tome pomoći, a znamo i gdje kupiti novu ogradu.

Koju ogradu odabrati?

Pri odabiru ograde prvo razmislite o namjeni ograde i budžetu koji ste spremni izdvojiti. Postoje razne vrste ograda poput drvenih, metalnih, onih od panela pa čak i živih ograda. Koju ćete vi odabrati stvar je namjene i ukusa. Savjetujemo vam da prvo razmislite o tome zašto želite postaviti ogradu. Treba li vam zbog privatnosti, zaštite imovine ili zaštite djece i kućnih ljubimaca. Ograde koje štite privatnost su punije ograde kroz koje se ili slabo vidi što je iza ili se uopće ne vidi. Takve ograde su nerijetko više od uobičajenih ograda koje zaokružuju parcelu. Slična stvar je i kad je riječ o ogradama koje služe zaštiti imovine, samo su one nerijetko još više i rađene od otpornijih materijala kako bi se otežao neovlašteni prolazak.

Koja god namjena vaše nove ograde bila, ona se mora uklopiti u dizajn i arhitekturu vašeg objekta, a u tome će vam pomoći različiti materijali i dizajni koji se mogu odabrati, poput drveta, kamena, metala ili plastike.

Ako ste ekološki osviješteni zelene ograde mogu biti jako atraktivne, no nedostatak takvih ograda je što su one nerijetko skuplje od tradicionalnih, zahtijevaju vremenski rok da narastu i postanu efikasne, što može trajati nekoliko godina, zahtijevaju redovno održavanje, kao što su zalijevanje, rezidba i hranjenje te zahtijevaju više prostora u odnosu na tradicionalne ograde kao i odgovarajuće zemljište za rast.

Na što trebate obratiti pozornost pri odabiru ograde

Kad ste razmislili o namjeni i odabrali materijal i dizajn koji se uklapa u vaš budžet, važno je da provjerite i trajnost izabrane ograde. Provjerite koji je njezin životni vijek i koliko i kako je održavati. Bitno je i zemljište na kojem će se nalaziti. Nije svejedno je li teren suh ili mokar, ili možda nagnut ili ravan. Sve to ima utjecaj na vašu ogradu.  Nemojte zaboraviti ni na zakonsku regulativu. Provjerite postoji li zakonska regulativa koja se odnosi na postavljanje ograde i uklapa li se vaš izbor ograde u te regulative.

Ogradama cijene mogu jako varirati. One se razlikuju ovisno o mehanizmima, materijalu, širini i visini, a potom i o cijeni proizvođača, maržama dobavljača. Nije na odmet provjeriti kako se kreću cijene ograde na portalu jeftinije.hr jer je velika vjerojatnost da ćete ogradu kakvu želite pronaći po različitim cijenama, a vama je u interesu da prođete čim jeftinije, zar ne? Obratite pozornost i na trendove uređenja okućnice jer ograde podliježu trendovima u građevini.

No, uzmite u obzir da postoje i prolazni trendovi, pa dobro razmislite kako se ne bi, poneseni valom trenda, za par dana pokajali što niste uložili u nešto što će duži niz godina biti atraktivno. Danas su u modi bijele letvičaste drvene ograde, no hoće li biti i za 5 ili 10 godina? Imate li vremena održavati drvo? Možda.

Autor: Promo