5 razloga zašto je brada zdrava

Neki dan sam čitao na jednom domaćem portalu namijenjenom muškoj populaciji o tome kako je stanoviti autor otkrio nekoliko fascinantnih stvari o bradi, a među njima najviše se primio toga kako je brada puna bakterija, prljava je te kako je bradu potrebno često prati i uništiti te bakterije. Naime, istina je da je brada puna bakterija, ali bakterije koje se nalaze u bradi su iznimno korisne, isto tako kao i oni milijuni raznih bakterija na koži.

Sve u svemu evo pet benefita koja automatski dobiva svaki bradonja u paketu s bradom.

Brada smanjuje infekciju kože

Bilo je riječi već o tome, ali redovito brijanje oštećuje kožu, ranjava je te je najsličnije tome situacija kada šmirgl papirom prelazite po drvu. Sve te ranice plodno su tlo za infekcije i nastambu upravo onih štetnih bakterija kojih u bradi nema, a zbog korisnih bakterija i njihovog obrambenog mehanizma – mikroflore u bradi.

Brijanje osim tih ranica vrlo često izaziva i urasle dlake, a koje su najčešće posljedica brijanja žiletima. Prestankom brijanja tih problema nećete imati.

 

Usporava proces starenja

Svaki dan kožu izlažemo štetnim UV zrakama koje su sve više nepovoljne za našu kožu. Koža prije stari, prije propada, da se tako izrazim, te ostavlja dojam da je starija nego ona to doista je. Kad imamo bradu ona blokira do 95% tih štetnih zraka, drugim riječima brada nam dođe kao krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30.

Osim toga, a proizašlo iz navedenog, manja je vjerojatnost dobivanja raka kože.

Štiti kožu zimi

Niske temperature i hladni vjetar na nježnoj koži lica mogu izazvati neugodna crvenila pa i samo pucanje kože. Osim toga hladnoća pogoduje i znatnom isušivanje kože što pak opet pospješuje samo pucanje, ali i prijevremeno starenje kože. Brada sve to štiti. Naime hladni vjetar i niske temperature ne dopiru do same kože jer brada djeluje kao svojevrsni, učinkoviti toplinski izolator i u najhladnijim zimskim danima (i noćima).

 

Smanjuje alergije i simptome astme

Kada pak dođe toplo vrijeme dođe i sezona peludi te alergena koji, udišući ih u naš organizam, mogu rezultirati ozbiljnim respiratornim problemima. Sve je više ljudi koji su alergični na peludom bogat proljetni zrak. Brada ovdje dolazi kao filter u kojem će se određeni dio te peludi i alergena zaustaviti te tako neće završiti u našem dišnom sustavu. Osobno volim reći da je moja brada moja prva linija bojišnice u borbi protiv alergena u zraku.

Još uvijek nisam alergičan na pelud i česte alergene.

 

Zadržava prirodna ulja u koži

Kad se svakodnevno brijemo te peremo kožu sapunima i koristimo aftershave nakon brijanja onda svakodnevno ispiremo sva ona prirodna ulja koje naša koža, naš organizam, proizvodi, a kako bi koža bila pravilni i dovoljno hidratizirana. Puštanjem brade ne ispiremo ta ulja i koža ispod brade obično je po tom pitanju zdrava.

Stoga, sljedeći puta kada naletite na članke, natpise ili tvrdnje da je brada prljava, nehigijenska i puna bakterija dovoljno je samo malo logičnog razmišljanja.