GOSPODO, KUPUJTE OD PROIZVOĐAČA Pet pitanja koje možete postaviti prodavaču s tržnice

I dok nas onako jadno nagovaraju da kupujemo u jednom propalom domaćem trgovačkom koncernu, a kako bi ga spasili, jer eto on je tako godinama spašavao nas, samo što nije, naš je savjet da se manite i tog lanca, ali i svih sličnih lanaca jer svježa roba, svježe namirnice u tim lancima nisu svježe, a ono što ima naziv organsko vrlo je upitnog podrijetla.

Uglavnom političari su što slučajno, što namjerno potpuno krivo shvatili upravo to što pričaju. Umjesto da vas potiču da kupujete direktno od proizvođača, od poljoprivrednika te time potičete proizvodnju oni vas nagovaraju da kupujete u lancu koji će, da budemo iskreni, samo njima puniti blagajnu, a vama će ostaviti gorak okus u ustima. Doslovno.

Gospodo, pametniji ste od njih. To je barem jasno.

Imao sam nekoliko zgoda da sam u tom velikom trgovačkom lancu pronalazio trulo i gnjilo voće i povrće, svježe salate stare po nekoliko dana pa čak i tjedan dana kako stoje na polici, nalazio sam ptičice koje su kljucale mjesne prerađevine, pronalazio sam mnogo ptičje i mišje kakice po dućanu, uglavnom, nešto što mi je zauvijek ostavilo traga. A kad bih doša diskretno s fotoaparatom da ovjekovječim ono što vidim, dobio bih besplatnu pratnju koja me stalno motrila.

Uglavnom, nemojte naivno svježe voće, povrće i meso, ponajviše ako tražite organsko, kupovati u velikim trgovačkim lancima. Kupujte na tržnici, kupujte od babica s placa, kupujte direktno od proizvođača.

Kad se odlučite na ovo potonje, donosimo vam pitanja na koje će vam proizvođač, ako je onaj za kojeg se predstavlja, dati iskren odgovor i razgovor će biti više nego ugodan.

Pitanja su to koja će i na tržnici odvojiti žito od kukolja.

Tko je proizveo ovu hranu i gdje je rasla?
Lokalnom se proizvodnjom smatra nešto što je proizvedeno unutar radiusa 150 do 200 kilometara. Naime, hrana koja prevali taj put do mjesta prodaje zadržat će svoju svježinu, okuse i mirise i doista će biti kao netom ubrana. Osim toga saznat ćete nešto više o hrani koju jedete, o njezinom geografskom podrijetlu, ali i o samom proizvođaču koji će vam vrlo rado ispričati priču odakle dolazi on i njegova hrana. Naravno, pripazite jer i ovdje i ma ‘fake’ proizvođača.

Organska je, koje prakse uzgoja i rasta koristite?
Proizvodnja organske hrane podliježe određenim uvjetima i načinima kako se smije proizvoditi. Sve je na kraju ovjekovječeno jednim certifikatom. A znamo da u Hrvatskoj do raznih certifikata i diploma uvijek postoji kraći i jednostavniji put. Stoga pitajte farmera koje gnojivo koristi, kao se rješava nametnika i raznih insekata, odnosno čime hrani svoje životinje.

Odakle nabavlja sjeme?
Kad netko prodaje hranu koju je sam uzgojio onda taj netko zna i koje sjeme je koristio. Pitajte ga da li sjeme koristi već generacijama, te da li su genetski modificirana ili patentirana od strane neke korporacije.

Koliko će dugo trajati?
Kad kupujete kod farmera jedan od razloga kupnje kod njega je upravo svježina samih proizvoda. Takvi proizvodi obično ne traju dugo, te ako krene već slijedeći dan propadati, sigurni ste da je organsko. Obično sve što kupujete kod farmera ne smije biti starije od svega nekoliko dana. Osim toga način na koji vam farmer odgovara može mnogo reći o samom proizvodu.

Mogu li posjetiti farmu?
Pravi će vam farmer odgovoriti potvrdno na ovo pitanje jer nema što skrivati i zato što je ponosan na ono čime se bavi, a osim toga na taj će način pridobiti vas kao stalnog klijenta i konzumenta njegovih proizvoda. Naravno, uvijek se najavite jer na farmi se baš i nema previše slobodnog vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.