Dvije djevojke predstavile esenciju Škotske kroz četiri savršena single malt viskija

Škotska je jedna prekrasna zemlja. Što ljudi, što priroda, što povijesna ostavština, što viski. Dvije poduzetnice, okupljene iza tvrtke Golden Decanters, zadale su si tako zadatak da svu esenciju i ljepotu Škotske pokušaju smjestiti u četiri flaše viskija.

Tvrtka Golden Decanters smještena je u Londonu a čine je Ann Medlock koja je svoju poslovnu karijeru gradila trgovinom nekretnina u San Francisku i New Yorku te njezina obiteljska prijateljica Julia Hall Mackenzie-Gillanders koja se bavila trgovinom najkvalitetnijih vina.

Njih dvije su tako imale podosta klijenta koji su htjeli doživjeti Škotsku i to najviše kroz poznate destilerije i viski. I tako je jednog dana, za vrijeme posjeta jednoj destileriji na otoku Islay pala ideja da i same pokrenu biznis promocije Škotske kroz najbolji mogući način.

Odlučile su kreirati svojevrsni paket od 4 najbolja viskija što ih Škotske destilerije nude. Bio je to težak posao jer najbolji viski ne znači da je to ujedno i najstariji viski te je bilo potrebno pronaći savršeni balans kvalitete i starosti. Od 87 bačava koje su probale diljem škotske svih 87 se odbile. Iako su bačve i viski bili prilično stari kvalitetom jednostavno nisu bili najbolji.

Na kraju su se odlučile za četiri cask-strength viskija iz četiri destilerije koje zastupaju četiri najpoznatije regije Škotske.

Iz regije Highlands odlučile su se za 19 godišnji Ben Nevis kao savršen blend okusa drva, začina i voća. Iz Lowlandsa su izabrale 22 godišnji Auchentoshan, dubokog, bogatog i punog okusa koji je obično nešto nježniji za grlo. S otoka Islay uzele su 26 godišnji Bowmore single malt koji je reprezentativan za sve suhe, elegantne i lagano zadimljene viskije. I na kraju pokrajina Speyside koja je zastupljena po 34 godišnjem Glenlivetu, viskiju poznatom po svojoj slatkoći.

Na svakoj od ovih flaša nježno su urezane one prepoznatljive scene Škotske. Pa su tako, osim samog viskija, prikazani golf, lov, ribolov i stoka pokrajine Highland. Sami je dizajn repliciran i na kutije u kojima su flaše smještene. Kutije pak su ručno izražene od američkog hrasta.

Viski se prodaje samo u setovima, a koji je proizvedeno 180, od kojih je 40 već prodano. Dakle set, odnosno sva četiri viskija možete nabaviti po cijeni od 8 515 eura.

Djevojke naravno uvelike već planiraju i sljedeću seriju.