VISKI IZ SVEMIRA Ardbeg Supernova svemirskih je nota, ali i porijekla

Ako želite probati viski, odnosno scotch koji je nekoliko godina dozrijevao u Svemiru, onda se morate uputiti do Londona, točnije do četvrti Knightsbridge u zapadnom Londonu, gdje se nalazi The Capital Hotel. U tom hotelu se nalazi Ardbeg Supernova, prvi viski iz svemira.

Tamo ćete moći uživati također u kušanju 18 godišnjeg Yamasakia, jednog od najboljih, ako ne i najbolji Japanski viski, zatim 20 godišnjeg American Pappy Rip Van Winkle koji slovi za najstarijeg burbona na svijetu.

No glavni razlog vašeg dolaska je ipak Ardbeg, prvi viski koji je tri godine dozrijevao u svemiru i to od 2011. godine.

Prvi viski iz svemira - Ardbeg Supernova

Svjetlucavo zlatne boje s notama papra, aromatičnog bilja, sušenog voća, slanih algi i komorača, a miris dopire sve do dimljene karamele, brazilskih oraščića te same čađe. S ovim osobinama Ardbeg Supernova je doista astronomski viski, odnosno viski s nekog drugog svijeta.

Cijena mu je također astronomska, no zato vam je daleko jeftinije skoknuti do Londona na kušanje u spomenuti hotel.

Slogan ovog viskija je “From Islay to Houston – via the Universe” što u principu nije neki izmišljeni marketinški slogan već doslovno putovanje ove vode života.

Kako je Ardberg završio u svemiru i postao prvi viski iz svemira?

Destilerija Ardbeg s otoka Islay u Škotskoj na poziv tvrtke NanoRack poslala je u svemiru netom destilirani viski koji je onda tri godine dozrijevao u bestežinskim uvjetima koji su se nalazili na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Naime, flaše viskija su sadržavale terpen, prirodni organski dodatak raznim jelima i pićima, kao što su vino pa i viski, a cilj je bio vidjeti kako bestežinsko stanje utječe na dozrijevanje i ponašanje određenih organskih spojeva.

Nakon dozrijevanja slijedilo je kušanje odnosno usporedba istog viskija koji je dozrijevao na Zemlji te onog u Svemiru. Uzorci oba viskija su bili prilično različiti.

Dok je zemaljski viski bio bogat drvenim aromama, što je i karakteristika Ardbegovog stila, s notama cedrovine, slatkastog dima te balzamika uz okuse grožđica, tofea, vanilije i naranče, njegov svemirski buraz je imao oštre arome antiseptičkog dima, gume i dimljene ribe zajedno sa snažnim drvenim notama gdje sve to vodi do određenih mesnih aroma. Na prvu ne zvuči previše primamljivo, ali ovo je ipak pionir dozrijevanja u svemiru.

Stoga, a kako izgleda, slijedi nam jedna potpuno nova, nenapisana priča u svijetu viskija.