GENTLEMAN ZA VOLANOM: Model automobila i osnovno održavanje

Model automobila kojeg vozite mnogo govori o vama. Prije samog stila odijevanja, automobil kojim dolazite na neki sastanak ili večeru ostavlja onaj prvi dojam o vama kao osobi. Iako nije zahvalno generalizirati na osnovu modela vozila te vaša osobnost može biti nešto sasvim suprotno, vrlo je često da će model vozila govoriti o vama mnogo više nego vi to mislite. Različiti muškarci u različitim vrstama automobila doista ostavljaju ponekad dijametralno suprotne prve dojmove.

Model automobila i vi

  • Kompaktni automobili – Fiat 500 ili Mini Cooper – prvenstveno govore da znate spojiti praktičnost i bezvremenski stil.
  • Terenci ili SUV – Land Rover, Jeep – ako ih vozite u urbanim sredinama znači da želite ostaviti snažan dojam, ako pak su ova vozila u svom prirodnom staništu, znači da imate avanturističkog duha.
  • Sedani/limuzine – razni (luksuzni) četverosjedi – implicira da se radi i poslovnom, intelektualnom stilu isto tako može govorit da ste obiteljski čovjek.
  • Modeli s dva vrata – živite samostalni, pomalo razuzdan život neženje, nema potrebe za obitelji i prostorom u vozilu.
  • Karavani – praktičan ste muškarac gdje stil i sve ostalo prvenstveno stavljate u ulogu funkcionalnosti.

Moderan muškarac, gentleman ne skreće previše pažnje na sebe i nije osoba koja će se dokazivati, ponajmanje vozilom. Moderan muškarac je praktičan, isto takav je i njegov model automobila. On je otac i aktivan obiteljski čovjek, a taj će se stil života i reflektirati na odabir automobila. 

Održavanje automobila

Prema automobilu se odnosite isto kao i prema odijelu. Iako postoje vlasnici koji održavanje shvaćaju previše osobno i bitno za život, imajte na umu da vaše vozilo puno govori o vama. Neka kao takvo bude vaš alat za prvi dojam.

Osim ako ste u duši pravi avanturist i svojim terencom na radno mjesto dolazite isključivo offroad cestama imajte tu naviku da vaše vozilo bude uvijek čisto. Naravno nije presudno da baš svakog jutra polirate vanjštinu, ali imajte interijer čist bez ostataka sendviča i ambalaže od sokova od prošlog tjedna.

Kad smo već kod poliranja, radite to jednom u tjedana dana ili dva tjedna, tako će vozilo uvijek biti elegantno, izgledati će održavano.

Održavanje vozila nije samo čišćenje i briga da bude sve čisto i nas svome mjestu, održavanje se odnosi i na vaše gume, ulje, svijetla, ali i limariju koja će prva krenuti sa propadanjem.

Stoga prije nego sjednete za volan uvjerite se slijedeće:

  • Gume na kotačima su neoštećene, čiste i napunjene.
  • Tekućine u vozilu (ulje motora, ulje kočnica, tekućina za hladnjak, tekućina za pranje stakla) u zadanim su granicama.
  • Kočnice su u ispravnom stanju i ne škripe pri kočenju.
  • Karoserija, odnosno limarija vozila nisu vidno oštećeni, udubljeni ili vidljivo hrđavi.

Automobil vozite redovito na kontrolne i generalne servise svakih x kilometara. Pronađite si kvalitetnog servisera, automehaničara od povjerenja, jer ona stara poslovica vrijedi i ovdje – bolje je spriječiti nego liječiti. Nema goreg od javljanja poslovnim partnerima da ne dolazite na bitan sastanak jer vam je automobil otkazao poslušnost, a isključivo zbog vaše nebrige o istom.