Gospodo, bacite čeznutljiv pogled u najskuplje privatne avione na svijetu

Dok će većini nas biti sasvim dovoljna ekonomska klasa nekog omanjeg putničkog aviončića ili pak sjedenje do pilota u turbulentnoj Cessni, oni koji si mnogu priuštiti privatne avione najviše klase doista znaju uživati u slobodi putovanja te neviđenom komforu i luksuzu koji im je ponuđen. Možda je vrijeme da razmislimo o prenamjeni onog životnog osiguranja gospodo.

Boeing 747-8 – cijena 617 milijuna dolara

Vlasnik ove leteće krstarice je nepoznat. No, ono što je poznato je da se radi o najduljem avionu ikad proizvedenom te da je interijer nešto čega se mogu posramiti i mnogi zemaljski mu pandani. Ogromne spavaće sobe, konferencijska mjesta, saloni, uredi te velika ulazno predsoblje sa stepeništem.

 

Airbus A340-300 – cijena 350-450 milijuna dolara

Ovo je jedini privatni avion u Rusiji koji je veći i od Putinovog privatnog aviona. Vlasnik je najbogatiji Rus, milijarder Alisher Usamanov. Iako je avion kupljen za svega 200 milijuna dolara potpuna promjena interijera praktički je udvostručila njegovu vrijednost.

 

Airbus A380 – cijena 400 milijuna dolara

Iako je ova ogromna leteća životinja najveći putnički avion na svijetu, bio je jedva dovoljan za prohtjeve svog vlasnika Saudijskog princa Alwaleeda bin Talala. Naime, on je izbacio sva sjedišta iz aviona kako bi, između ostalog, ugradio garažu, lift, koncertnu dvora i tursku kupelj.

 

Boeing 757 – cijena 100 milijuna dolara

Najjeftiniji na ovom popisu je takozvani “Trump Force One” koje je aktualni američki predsjednik 2011. godine kupio od suosnivača Microsofta Paula Allena. Pogone ga Rolls-Royce RB211 turbofan motori te slovi za jednog od najjačih aviona te klase te je među pilotima poznat kao najteži za letenje, odnosno najteži za ukroćivanje njegove snage. Možda je takav avion doista prijeko potreban aktualnom predsjedniku da ga lakše vozi kroz ova turbulentna vremena.