Što sve pravi i odgovorni muškarac mora imati u vozilu

Zima je iza nas, polako nam stiže proljeće i vrijeme kad našeg limenog ljubimca možemo rasteretiti svih zimskih potrepština za snijeg te ga polako pripremiti za nadolazeće tople dane.

Evo prijedloga što bi vam bilo poželjno uvijek držati u vozilu.

 1. Karte. Ovdje mislim na papirnate, opipljive mape koje smo nekad redovito držali u prednjem pretincu. Ponajviše ako idete na neko dalje putovanje uvijek se opremite što detaljnijom kartom tog područja jer neće uvijek biti signala, a i Google Maps ponekad zna biti svojeglav.
 2. Grickalice. Nešto što će trajati duže vremena, recimo barem pola godine. Primjerice energetske pločice jer nikad ne znate kad ćete zapeti negdje kilometrima daleko čekajući pomoć na cesti. Ponajviše o tome razmišljajte ako imate i djecu.
 3. Punjač mobitela ili rezervne baterije. Mala investicija u auto punjač u mnogo će vam slučajeva spasiti situaciju, a možda i život. Uz to nije zgorega imati i rezervnu bateriju za mobitel.
 4. Ručna svjetiljka. Ne treba previše objašnjavat zašto je ovo praktično uvijek imati u vozilu. Dovoljno vam je samo jedno iskustvo noćne promjene kotača na vozilu.
 5. Čekić za spašavanje. Multifunkcijski alata koji će vam spasiti život u slučaju nesreće. Od rezanja pojasa, razbijanja stakla do otvaranja zaglavljenih vratiju. Zlu ne trebalo, ali neka vam bude u vozilu.
 6. Mali kompresor za zrak. Odličan u situaciji ako imate probušenu gumu. Mali se kompresor spaja na upaljač cigareta i njime pumpate gumu dok ne dođete do vulkanizera na popravak. Osim toga za dopunjavanje guma ne morate plaćati vulkanizeru ili tražiti benzinske pumpe s kompresorom za zrak.
 7. Tekućina za pranje stakla. Uvijek imajte u haubi barem jednu litru tekućine jer nikad ne znate kad će vam nestati. Imajte onu koja ne smrzava.
 8. Reflektirajući trokut i prsluk. Iako su obavezni dio opreme nije zgorega napomenuti da ih doista treba imati. Jer kad noću stanete kraj ceste s pokvarenim vozilom morate učiniti sve da bi upozorili o tome druge vozače koji dolaze.
 9. Kablovi za daljinsko paljenje. Svima nam se dogodilo da nam se ispraznio akumulator. Akumulator je prolazan, troši se i ovisno o modelu i cijeni, a osjetljiv je također na razne vanjske prilike. Osim toga s kablovima za paljenje uvijek možete pomoći dami ili gospodinu i nevolji.
 10. Uže za vuču. Bez obzira da li vam je auto jednostavno stao na cesti pa ga trebate odvući do prvog mehaničara ili ste možda izletjeli s ceste pa trebate pomoć da vas netko izvuče, uže za vuču neka bude stalni inventar vašeg vozila.
 11. Voda. Uvijek, ali uvijek imajte nekoliko flaša pitke vode u vozilu. Jer možda se nađete u nekoj divljini, a možda jednostavno satima zapnete na autocesti na putu do mora, što je u Hrvatskoj postao određeni standard.
 12. Prva pomoć. Zakonom je također propisana kao obavezna. Ali isto tako podebljajte vašu prvu pomoć s dodacima potrebnima za vašu situaciju. Primjerice ako imate malu bebu, neka bude tu i pokoja pelena, mokra maramice i slično.
 13. Dekice. Možda zapnete na nekom hladnom mjestu pa vam treba da se malo ugrijete ili jednostavno naletite na prekrasno mjesto idealno za popup piknik.
 14. Aparat za gašenje požara. Vaš vozilo pokreće motor s unutrašnjim izgaranje, a rezervoar je praktički neka vrsta bombe. Ne želimo vas plašiti jer je sve to više nego sigurno, ali samo pokazuje na logiku imanja aparata za gašenje požara u vozilu.
 15. Lopatica. Zimi je praktična ako zapnete u nekom dubokom snijegu, a preko ljeto možda zapnete na nekoj pješčanoj plaži ili ako ste krenuli na neki piknik pa vas možda s traga izbaci lagana offroad stazica. Lopatica nikako ne može škoditi.

U zimskim danima, koji su eto iza nas uvijek imajte u vozilu strugač za led, lance za kotače. Isto tako nije zgorega imati svežanj svijeća, jer ako zapnete negdje te će vam svijeće pomoći održavanju topline u vozilu.