Ovim se matematičkim zadatkom upadalo na MIT. Znate li ga riješiti?

Ovo dokazuje koliko smo pametniji od zapadnog svijeta. Dok se internet čudi i muči rješavanjem ovog problema, nama je u tih pola minute najviše vremena oduzimalo raspisivanje jednadžbe.

Neki smo vam dan ponudili najkraći IQ test kojeg ste prema komentira riješili u 100% slučajeva bez problema. Vjerujem da je većina ipak imala probleme s rješavanjem. No, bilo kako bilo, danas vam predstavljamo jedan matematički problem.

Radi se o jednoj možemo reći jednostavnijoj jednadžbi, a koja je bila dio ispitnog pitanja za prijam na MIT još 1869. godine. No, problem se javlja što mnogi zapinju u redosljedu rješavanja računskih radnji.

Stoga u nastavku donosimo jednadžbu, te ispod nje i numeričko rješenje uz redoslijed rješavanja. Nama je trebalo oko 30 sekundi, s time da je najveći dio išao na pisanje, s time da nikad nismo previše voljeli matematiku.

Spomenimo prije svega da 1869. godine nije bilo kalkulatora, stoga jedino što imate je papir i olovka.

Ako je e=8, kolika je numerička vrijednost slijedeće jednadžbe:

e – (√(e + 1) + 2) + (e – ³√e)√(e – 4).

Rješenje je 15. A niže je postupak rješavanja. Jedino što je mrvicu komplicirano kod ove jednadžbe je poznavanje redoslijeda računskih operacija. Prvo se rješavamo korijena i eksponencija, zatim rješavamo problem unutar zagrada, nakon toga množimo te završimo sa zbrajanjem i oduzimanjem.

U nastavku i video s kanala MindYourDecisions koji vrlo temeljito objašnjava detaljni redosljed izračuna.