DIGITALNE UHODE Amazonov je Echo snimio privatni razgovor jednog para i poslao osobi koju znaju

Popularni osobni pokućni pametni asistent Alexa još se jednom iniciran od strane trećih osoba, samostalno ili samo spletom okolnosti uključio u privatan razgovor, snimio isti te poslao određenoj osobi u imeniku.

Jedan je tako par iz Portlanda zaprimio poziv u kojem im je objašnjeno da im je netko hakirao Alexu, snimio njihove razgovor i poslao osobi iz adresara Alexe.

Naravno bez dopuštenja i znanja vlasnika.

Osoba koja je primila njihov razgovor, srećom, je jedan od zaposlenika muškarca, a koja je potvrdila da je čula cijeli njihov razgovor.

“Sjedili ste u jednom trenutku i razgovarali o drvenim podovima.”

Za KIRO 7 Iz Seattlea stanovita Danielle izjavila je kako su nakon toga fizički ištekali i maknuli sve Alexa i slične uređaje iz stana, sve što bi mogli slušati i prije svega gledati.

U Amazonu pak je sve jasno i tek je jedan od nesretnih slučajeva, naime:

“U nekom trenutku njihovog razgovora pomiješanog sa zvukom pozadine uređaj je snimio jasnu riječ Alexa. Nakon toga njegovi su senzori počeli slušati okolinu i u jednom je trenutku čuo “pošalji poruku”. Alexa je reagirao sa “Kome?”. Iz ukupnog je žamora Alexa otkrio jedno ime koje se podudaralo s unesenim u imenik te je izvršilo zadatak. Postavilo je upit “Nazovi kontakt XY, ispravno?” I negdje u žamoru čula se riječ “sigurno”.”

“Više nikad ne uključujem ovaj uređaj”, izjavila je Danielle “Jednostavno im ne možeš vjerovati”.

A kako stvari stoje, gospodo, oni nisu ni jedini, ali ni prvi slučaj. Googlajte malo.

Zaključak koji želimo iz ovog izvući je da nam se ukupna sloboda kretanja, bivanja smanjuje, a najgore od svega je što si upravo sami to radimo nabavkom modernih pametnih uređaja koji mogu pratiti i budu pratili svaku našu akciju.

Nije samo Alexa i slični u ovoj igri, tu su mnoge pametne zamjene sadašnjih nam uređaja, kao što su TV uređaji koji uvijek imaju otvoren i direktan pogleda na mjesto u stanu gdje se najviše okupljamo. Tu su pametni frižideri koji mjere i rade statistiku i sliku svega što prođe kroz njih. Kad, koliko i što uzimamo.

Tu su telefoni, tableti, perilice, satovi, kućne mreže, usisavači roboti, uglavnom kad bi nas netko hakirao u vrlo bi kratkom vremenu imao potpunu sliku našeg života.

Zastrašujuće?

Pa i nije. Većinu milenijalaca to ne dira previše, štoviše bili bi izgubljeni bez nekih tih opcija.

Ako vam fizičko odstranjivanje Echa i sličnih uređaja nije opcija jer eto još uvijek ih previše volite, ili pak ste dali preveliku lovu za ovakve živuće uhode, evo nekoliko savjeta kako ovakve, službeno slučajne situacije, možete svesti na minimum.

  • Promijenite ključnu riješ. Neka to ne bude “Alexa” nego “Fbrgrgrmgrg”.
  • Isključite Follow-Up način rada. Što znači da će Alexi trebati pred-riječ “Guhuhuju” pa još “Fbrgrgrmgrg” da se tek upali.
  • Zabranite Alexi da radi s vašim kontaktima, barem dijelom kontakata, čime u principu gasite jednu od opcija zbog koje ste je i kupili.

S druge pak se strane, gospsodo, velike se intitucije bore kako bi i tom, slobodno kažemo ignorantnom dijelu populacije štitila prava koja oni svojim postojanjem imaju.

Postoji jedna narodna poslovica koj savršeno opisuje ovu situciju i prilično je nepristojna. Uglavnom, svodi se na to da bi htjeli puno, više, sve, a paralelno davali bi malo, pa čak i ništa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.