Ovo je Bosch-ovo konceptno vozilo, ali i sustav sudjelovanja u prometu, budućnosti

Konceptno vozilo sadrži spektar inovativnih tehnologija koje se uključuju već pri samom sjedanju vozača u vozilo. Naime tehnologija prepoznavanja lica prepoznaje vozača te podešava interijer vozila prema njegovim zadanim postavkama – podešava volan za upravljanje na potrebnu visinu i udaljenost, podešava ogledala, temperaturu interijera te podešava radio postaje prema preferencijama vozača u vozilu, to čak i nije toliki novitet.

Sustav se kontrolira pomoću zaslona osjetljivog na dodir te inovativnog sustava koji se kontrolira pomoću gestikulacija ruku, oba inputa daju svojevrsni opipljivi povratni podražaj kad se i kako sustav koristi.

U trenutku kad je vozilo u takozvanom automatskom modusu operativni sustav vozila koji je povezan s cloudom omogućava razne aplikacije kao što su video konferencija, planiranje putovanja, kupovine ili pak jednostavno gledanje najnovijih filmova. Dakle vozilo je u potpunosti umreženo.

Kad pak vozilo aktivno komunicira s okolinom ono također radi male zadatke u takozvanom segmentu umreženog grada. Naime, jedan dio aplikacije tog sustava služi kao aktivno pronalaženje i spremanje slobodnih parkirnih mjesta, tako da samo vozilo postaje lokator slobodnih parkirnih mjesta.

Naime, kad se vozimo uz duž ceste, vozilo detektira razmake između parkiranih automobila te podatke šalje u umreženu digitalnu bazu na cloudu gdje postoji određeni algoritam koji u realnom vremenu pretpostavlja i označava slobodna parkirna mjesta na toj umreženoj karti.

Takav sustav primjerice pomaže vozačima i sudionicima u prometu, a koji su spojeni na njega, da pronalaze slobodna parkirna mjesta i to u realnom vremenu te bez previše stresnih situacija. Na krajeva sustav je spojen s navigacijom vozila tako da vozač već unaprijed zna gdje će parkirati vozilo.

Ovaj pilot projekt će tijekom ove godine biti pušten u probni rad diljem SAD, a već je sad, u kooperaciji s proizvođačem automobila Mercedes-Benz, u testnoj fazi diljem Stuttgarta.

Doista je budućnost tu. Naravno da ovo vozilo pogoni električna energija, i baš je nekako prikladno kad se u našoj nesretnoj državi energija i novac umjesto na razvijanje električne energije, obnovljivih izvora energije, troši na povrat jedne industrije koja je ionako već sada stvar prošlosti.

Nije uopće džentlmenski.