ZASTRAŠUJUĆE SMRTONOSNI Roboti-ubojice mogu sami odlučiti koga će ubiti

Danas već postoji tehnologija smrtonosnog oružja koje može samostalno odabrati i eliminirati osobu bez ikakve vanjske kontrole, i od Ujedinjenih naroda se traži da zabrane takvo oružje.

Iako su mnogi znanstvenici i humanitarne organizacije “duboko zabrinuti” zbog potencijalno katastrofalnih posljedica dopusti li se razvoj autonomnog oružja – to oružje je već tu. I prokleto je precizno i ubojito.

Zbog toga stručnjaci za umjetnu inteligenciju pozivaju na zabranu robota-ubojica i upozoravaju da nemamo baš previše vremena.

Kampanja za Stop Killer Robots objavila je kratki film koji prikazuje što se može dogoditi nastavi li se razvoj strojeva koji mogu samostalno odabrati tko će preživjeti, a koga će usmrtiti.

Na snimci vidimo autonomno oružje koje je u stanju provesti masovno smaknuće sa zastrašujućom preciznosti, dok ljudi pokušavaju shvatiti kako se boriti protiv toga.

Pametni dronovi mogu letjeti i u rojevima, opremljeni su tehnologijom za prepoznavanje lica, GPS-om, imaju pristup podacima s biračkih mjesta i društvenim mrežama, kako bi locirali i krenuli u potjeru za metom. A povrh svega su natovareni eksplozivom.

Potencijalna korist umjetne inteligencije za čovječanstvo je neizmjerna, čak i u obrani, kaže na kraju filma Stuart Russell, profesor računalnih znanost sa Sveučilišta Berkeley.

Ali dopustiti strojevima da odluče da će ubijati ljude imat će razorne posljedice na sigurnost i slobodu. Tisuće mojih kolega se slažu. Imamo mogućnost za sada osigurati budućnost. Ali nemamo puno vremena za akciju.

https://www.facebook.com/playgroundenglish/videos/566310110368990/

Proteklog su tjedna stotine stručnjaka za umjetnu inteligenciju pozvale kanadske i australske vlasti da se prema autonomnom oružju, poput dronova, vojnih robota i bespilotnih vozila, odnose na isti način kao i prema kemijsko-biološkom te atomskom oružju.

Oni tvrde da ostavljanje odluke o životu ili smrti strojevima prelazi moralne granice i ne smije se dopustiti da se to dogodi.

Ne bojimo se moji kolege i ja Terminatora, nego puno jednostavnije tehnologije koja je trenutno u razvoju, a kroz nekoliko će godina ući u upotrebu, rekao je Toby Walsh, profesor AI-znanosti sa Sveučilišta u Sydneyu.

Bez zabrane, doći će do utrke u naoružanju za razvoj sve sposobnijih autonomnih oružja. To će biti oružja masovnog uništenja. Jedan programer moći će kontrolirati cijelu vojsku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.