Nedavno je NASA lansirala TESS (Transitory Exoplanet Survey Satellite) svemirski teleskop s dvogodišnjom misijom.

Zadatak mu je da nam potraži susjede. Svemirske susjede.

Tokom dvogodišnje misije TESS će nam tako poslati velike količine informacija o našem svemirkom susjedstvu. Prva slika, iako se na njoj nalazi oko 250 000 zvijeda, prikazuje tek mali dio ukupnomg nam vidljivog i nevidljivog susljedstva.

Ne samo da nam to dokazuje kolika smo tek mala nevidljiva i nebitna točkica u jednom velikom i nemilosrdnom susjedstvu ili koliko smo nemočni, nebitni, dokazuje nam da smo još uvijek dovoljno bahati, neodgovorni ignoranti koji sustavno uništavaju jednu njima jedinu, nevidljivu, malu, nebitnu točkicu.

Gospodo, dokazuje nam da smo smo tek najsitnija bakterija, najsitniji virus čiji koliketivni um skoro pa jednostanično razmišlja samo o ono nepohodnom – preživi, populiraj, uništi.

U ovoj egzoplanetarnoj misiji znanstvenici sa MIT-a će proučavati i upoznati tisuće novih planeta u našem susjedstvu koji će biti pogodni za život.

Uglavnom, poslušajte kratko objašnjenje TESS misije.

Približavamo se tako kraju jednog atomsko malog ciklusa u Svemiru, a kako bi uštedjeli energije i napravili mjesta za neke živote kojima je dana šansa da žive u sklopu neke od ovih točkica.

I kolike su po vama šanse da smo jedini?