Mark Zuckerberg oštro odgovorio korisnicima: Pristali ste na to

Nakon afere s Cambridge Analyticom, Facebooku baš ne cvjetaju ruže. Ali ni korisnicima.

Svi korisnici koji su preuzeli Facebook Messenger ili Facebook Lite aplikaciju na svoj mobilni telefon, ponajviše oni s Android uređajima, dali su kompaniji dozvolu da prati njihove kontakte, pozive i poruke te ih bilježi u obliku tekstualnih logova spremljenih na serveru. To ste prihvatili instalacijom aplikacije iako čudno i stvarno nepotrebno to i nije toliko sporno. No, mnogi to nisu ni znali, jer eto, kako kaže Mark Zuckerberg, nisu čitali. Tko im je kriv.

Kad je dio korisnika, a zbog incidenta s Cambridge Analyticom želio preuzeti sve svoje osobne podatke, obrisati ih sa servera te zauvijek zatvoriti Facebook račun uvidio je da postoji još nekoliko dodatnih zapisa, vezanih uz detalje komunikacije telefonskim pozivima ili slanjem poruka, a koji su dodatno bili spremani i arhivirani bez njihovog dopuštenja. Ukratko to su meta podaci svih dolaznih i odlaznih poziva kao i svi meta podaci primljenih i poslanih SMS poruka – vremena, trajanje, količina…

Kao što je i na slijedećem primjeru prikazana detalno sva komunikacija koju je imao Dylan s mamom svog partnera. Komunikacija je to koju nije radio Facebook aplikacijom, već telefonskim pozivima no svakako su se svi zapisi našli Facebooku na serveru.

Prilikom preuzimanja svojih podataka Android korisnici preuzeli i proširene zapise, za koje nisu zanli da postoje, u kojima su spremljeni svi meta podaci njihovih odlaznih i dolaznih poziva, ali i njihovo trajanje. Isto tako ta baza podataka sadržavala je i svaku SMS poruku s vremenom slanja/primanja.

Drugim riječima aplikacija je iz mobitela preuzela ne samo kontakte već svu komunikaciju, a koja nema veze sa Facebookom. Iste je te podatke bez znanja  korisnika spremala na svoje servere u posebnu bazu s kojom je Facebook mogao raspolagati u bilo kojem trenutku.

Nakon što je procurila ta informacija o neželjenom sakupljanju logova iz Facebooka su se javili putem blog posta s pomalo očekivanim objašnjenjem. Drugim riječima Zuckerberg kao da je sve svoje korisnika nazvao budalama (i nije mu to prvi puta) jer su na sve to pristali prilikom prihvaćanja uvjeta korištenja.

A to se nalazi na sljedećoj slici ekrana:

Prema neprofitnoj organizaciji WebAIM, a koja se bavi problematikom dostupnosti web sadržaja osobama s invaliditetom način na koji je izrađen ovaj obrazac za davanje dozvole Facebooku nad vlastitim podacima nije prošao osnovne uvjete ni standarde.

Drugim riječima mnogi korisnici koji imaju problema s vidom, s prepoznavanjem boja, odnosno nemaju 100% savršen vid nisu sve mogli ni vidjeti. Prvo, a možda i jedino što vide je – Text anyone in your phone – a to je ono što želite i bez ove aplikacije – slanje poruke svima koje imate u vašim listama te – Turn on – odnosno uključi.

Tko od nas ne bi želio uključiti opciju slanja poruka kontaktima koje imamo u adresaru?

Ne samo da je izbor sive nijanse paragrafa u kojem se prikriveno i slatkorječivo objašnjava da će Facebook pratiti i spremati vaše kontakte, povijest poziva i slanja poruka veće je gumb za ne dozvoljavanje toga opet neugledno i skoro pa neprimjetno postavljen ispod plavog gumba dozvole.

Zakonski sve je u redu, moralno, ni blizu. Cilj ovakvog dizajna je više nego očit, namjerno igranje u sivoj zoni.

Iz Facebooka, naravno, cijelu priču negiraju, odnosno negiraju dio u kojem oni navodno raspolažu vašim podacima i koriste ih za neke druge svrhe, no kao što smo svjedoci fijaska s Cambridge Analyticom vrlo je teško istima vjerovati na riječ ili blog post u kojem kažu – mi ne zloupotrebljavamo vaše podatke –  a znajući da nitko od nas to ne može dokazati.

Isto tako iz Facebooka se ograđuju činjenicom da su u gore prikazanom koraku korisnicima jasno da li do znanja o čemu se radi te da svaki korisnik raspolaže sa svim podacima koji su spremljeni kod njih na server te ih mogu u bilo kom trenutku obrisati.

No, kao što i sami znate, kad obrišete nešto na svom računalu, a da to nije prašina s ekrana, to još uvijek nije obrisano i dostupno je nekome s malo više elemenetarnog znanja korištenja računala.

Ako vam doista smeta činjenica što Facebook sakuplja svu vašu povijest komunikacije putem telefonskih poziva ili SMS poruka, a paralelno time u javnost izlaze afere poput Cambridge Analytice slobodno se priključite pokretu #DeleteFacebook.

Osim Elona Muska, osnivača WhatsApp Brian Actona te mnogih korisnika diljem svijeta, tom se pokretu priključio i Playboy te obrisao sve račune i profile koje je vodio na toj društvenoj mreži.

Želite li obrisati svoje podatke s Facebooka te zatvoriti račun slijedite ove upute. No, imajte u vidu da nikad ništa nije potpuno obrisano, a Zuckerberg već neko vrijeme ne uživa naše povjerenje.

Isto tako, spomenimo da nije Facebook jedini koji prati vaše navike i skuplja informacije o vama. Mnogi servisi to rade. I ako kojim slučajem Facebook bude na strani gubitkiva u ovoj priči već sutra će stići netko drugi koji će to raditi.

Najbolji savjet je, ako nešto ne želite da se zna, ne stavljajte na internet. Jednom kad je gore, već je kasno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.