100% TEKUĆA ANIMACIJA Ovaj lik nije nastao u računalu nego iz kapljica vode

Londonski produkcijski studio UNIT 9 za potrebe reklame stvorio je animirani lik. Ali nisu se dohvatili računala i 'jednostavno' digitalizirali ljudsku figuru u pokretu, nego su je, prilično zamršenim tehničkim postupkom, stvorili iz – umjetne kiše.

Za potrebe oglašavanja nove Gatoradeove elektrolitske vode G Active UNIT 9 napravio je pravog i prvog vodenog sportaša na svijetu.

Tehnička infrastruktura projektirana je i izgrađena za manje od deset tjedana, a uključuje više od 20.000 pojedinačnih dijelova i komponente izrađene po mjeri. U projektiranju i izvedbi sustava utrošeno je više od 5000 sati rada.

Iz prilagođene “kišne platforme” kapala je voda u točno određenom slijedu i skladu, kako bi se stvorio privid pravog sportaša u pokretu. Svaki spremenik sadržavao je 64 litre vode, a istodobno je “curilo” iz njih 8. Za povezivanje čitavog sustava trebalo je oko 500 litara vode, i to one za koju je snimljena reklama.

Od informacije do animacije

Kako bi vodenom liku udahnuli život, snimili su pravu sportašicu dok trči, skače i udara vreću nogom. Zatim su te podatke iz video snimke ubacili u vodenu platformu kako bi u idealnom trenutku uključila i isključila mlaznice.

U intervalima koji se mjere u milisekundama, niz od 2.048 prekidača otvarao je i zatvarao vodu – pokrećući kapljice točno u pravom trenutku. Zatim su pomoću fotografske bljeskalice “zaustavljali” kapljice vode u zraku, preciznoću od jednog milimetarom i mikrosekundom točnosti za svaki kadar.

Nakon toga su svaki od kadrova obradili na dva načina. Najprije su ga pustili da “pljusne”, kako bi nadoknadili gravitacijsko ubrzanje, a zatim su ga uklopili u željeno kretanje. Svi su ti podaci bili pohranjeni u kontrolnoj jedinici, a pokretao ih je fotoaparat.

Da bi fotoaparat bio postavljen pod idealnim kutom za snimanje, vodeni uređaj je programiran tako da se sinkronizira s timom za kontrolu kretanja. Svaki put kad su stručnjaci za kontrolu kretanja sinkronizirali fotoaparat i bljeskalicu – kapnula je voda.

Zvuči dosta komplicirano i zahtjevno. Ali zato je rezultat zaista impresivan – prvi ljudski lik nastao iz vode.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.