BLISKI ROĐACI 7 posebnih viskija za gospodu koja vole uživati u pivu

Kad viski i kvalitetno pivo dijele drvene bačve za dozrijevanja. Caskmates, drugovi po bačvi, kažu u Jamesonu.

Viski vrlo često dozrijeva u bourbonovim ili sherry hrastovim bačvama kako bi se iskoristile sve one posebne note prethodnog pića, no, majstori su počeli dozrijevati viski i u bačvama u kojima je prethodno ležalo pivi. Neki pak majstori destilleri posežu i za samim hmeljom kako bi dobili jedinstvene arome i okuse viskija namijenjenog sve većem mnoštvu pivskih fanatika, odnosno ljubitelja viskija.

Stoga ako ste onaj pravi, iskreni ljubitelj pive te ako se znate upoznat s bilo kojom pivom, a na osnovu mirisa, okusa, pjene, boje, gustoće i mnoštvo drugih faktora onda ste u potpunosti dorasli svoja nepca i pupoljke upoznati sa sljedećom gospodom. Ako i niste taj pivski fanatik, fan, ljubitelj ni konzument pive općenito sljedeća će vam gospoda potruditi se približiti taj svijet.

1. Rogue Dead Guy Whiskey

Kao ljubitelji craft pive znate za mrtvačevu pivovaru koje je smještena u samoj meki marihuane Oregonu. Dead Guy pivovara najviše je poznata po svog Rogue Ale stilu pive. Za to pivo, kao i za istoimeni viski, a što je i očekivano, koristili su zajedničke smjese sladnog ječma – 2-Row, Maier Munich, C15, Rogue Farms Dare i Risk Malts. Viski je dozrijevao na brodu koji pak je usidren u Pacifičkom oceanu te uvali Yaquina Bay blizu Newporta, a između San Franciska i Seattlea. Viski je bogat aromama, slatkih je i sladnih nota s primjesama hrasta, vanilije i karamele.

2. Jameson Caskmates IPA

Pametni ljudi u Jamesonu već dvije godine rade na relativno novoj Caskmates liniji viskija, a ovaj o kojem danas govorimo prvi je njihov viski koji je dozrijeva u IPA bačvama. Nakon što bi irski pivari ispraznili bačve u kojima je ležalo IPA pivo, one bi se brzo preselile u destileriju i napunile viskijem. Rezultat te simbioze je poznato Jamesonovo bogatstvo okusa i mirisa s naglascima karamele i vanilije, a dopunjeno voćnim aromama hmeljnih bombi kao ostavština IPA pive.

3. Black Butte Whiskey

Ovaj je viski rezultat kolaboracije pivovare Deschutes te destilerije Bendistillery. Naime, dvoje osnivača Jim Bendis (Bendistillery) i Gary Fish (Deschutes) odlučili su kombinirati svoja dva talenta i proizvesti poseban viski. To su i napravili. Naime, uzeli su fermentiranu mješavinu slada za njihov Black Butte Porter, destilirali ga i na tri godine ostavili u lagano pougljenjenim hrastovim bačvama. Rezultat je Black Butte Whiskey, savršeno piće za sve fanove portera i stouta jer je zadržao one izvore čokoladne i karamelaste arome pive.

4. Glenfiddich IPA Cask

Destilerije Glenfiddich inače već neko vrijeme drži prvo mjesto sa svojim najnagrađivanijim single malt scotch viskijem na svijetu. A u relativno novoj kolaboraciji s craft pivovarom Speyside pokrenuli su eksperimentalnu seriju viskija. Prvo su zajedničkim znanjem i snagama skuhali novu IPA pivu i spremili je u bačve u kojima je ležao viski. Nakon toga bi u te drvene bačve, a koje bi sadržavale različite količine hmelja, stavili viski. I tako bi nakon ležanja viski umjesto svoje poznate irske slatkoće odisao kombinacijom hrasta te bogatih aroma Glenfiddicha s gorkim i zahmeljenim aromama koje pronalazimo i India Pale Ale pivu.

5. Corsair Hop Monster

Čudovište iz Nashvillea nije viski s laganim aromama hmelja. Čudovište je u suštini hmelj sa žestokim aromama viskija. Destiliran je iz washa koji se koristi za belgijski Tripel stil i kombiniran je s hmeljevima čije arome ganjamo kod mnogih IPA piva (Amarillo, Saaz, Hersbrucker i Strisselsplat).

6. Chichibu IPA Cask Finish

Iz dalekog Japana dolazi nam Chichibu. Limitirana serija viskija koji je odležao u IPA bačvama. Proces je baš onako japanski – Chichibu je posudio tamošnjoj craft pivovari svoje drvene bačve da u njima dozrijevaju IPA pivo. Nakon dozrijevanja pive bačve bi vratili destileriji koja bih ih napunila viskijem. Taj viski koji inače odiše voćnim aromama nakon dozrijevanja bio bi bogatiji još i za lagane cvjetno-hmeljne note IPA pive. Uz cvijeće i voće osjeća se ona gorčina, ali i lagane natruhe citrusa.

 

7. Wigle Hopped Whiskey

Wigle iz Pittsburgha nije kao i ostali viskiji. Ovo jedinstveno piće na put kreče kao 46% viski od raža u koji se stavlja esencija hmeljeva Chinook, Cascade i Newport. Miješanjem esencija hmelja, sami hmelj ne dolazi u dodir s viskijem tako da novo piće ne poprima one gorke , već samo voćne i cvjetne arome hmelja. Viski nakon ove prve simbioze leži nešto više od godinu dana u pougljenjenim hrastovim bačvama. Nakon toga se miješa sa pšeničnim viskijem koji je također prije pomiješane s maceratijima istih hmeljeva.