POSAO IZ SNOVA Ova profesionalna arhivistkinja katalogizira preko dva stoljeća povijesti Irskog viskija

Arhiv Irish Distillersa ne raspolaže samo povijesnim činjenicama već daje ljubiteljima viskija uvid u sami nastanak ovog svjetski poznatog brenda.

Povijest irskog viskija seže stoljeća unatrag, a tek je ne tako davno profesionalna arhivistkinja Carol Quinn dobila jedinstvenu zadaću da arhivira odnosno katalogizira preko dva stoljeća tih vrijednih povijesnih dokumenata, fotografija, boca, pa i samih uzoraka viskija iz destilerija koje su se još 1966. godine udružile, a kako bi osnovale jedinstveni brend poznat u cijelom svijetu – Irish Distillers.

Priče koje se skrivaju u ovom arhivu nisu temeljene samo na činjenicama ili brojkama već i na folkloru, pričama i samim ljudima, pa i nepoznatim, koji su pomogli stvaranju ovog brenda.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”Carol Quinn” link=”” color=”” class=”” size=””]U knjigama se nalaze zapisi o mnogim ljudima iz ondašnjih vremena, a gdje ne postoje nikakvi drugih zapisi, dokumenti ni dokazi o njihovom postojanju. Ne postoje dokumenti o rođenju, o smrti postoje samo dokumenti o primanju plaća tih ljudi, a koji su uredno arhivirani po destilerijama.[/perfectpullquote]

Arhiv se nalazi u gradiću Midleton u Irskoj i to u jednoj zgradi stare destilerije koja je obnovljena i namijenjena baš za arhiviranje povijesne građe. Sami arhiv nije otvoren za posjetitelje. Razlog tome je što se svi povijesni uzorci drže u tamnim uvjetima s kontroliranom temperaturom i vlagom, a kako bi se pospješila njihova dugovječnost.

Quinn je počela s katalogizacijom prije 5 godina, a kako i sama kaže, tek je na početku. Ovo je ipak arhiv jednog iznimno važnog povijesnog razdoblja Irske, ali i svijeta, kojeg će cijeniti svaku ljubitelj viskija.