Alkohol je ‘ulazna’ droga, a ne marihuana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sprovedeno istraživanje o zdravlju američkih maturanata navodi alkohol kao najčešći ulaz u svijet droga. Do sada je tu poziciju zauzimala marihuana.

Ovaj podatak ne iznenađuje s obzirom na raširenost pijenja alkohola te njegov razorni učinak u kontekstu ovisnosti ili pretjerivanja.

Koristeći nacionalno reprezentativni uzorak sa sveučilišta u Michiganu, znanstvenici su dokazali kako marihuana nije primarni indikator korištenja težih i opasnijih psihoaktivnih supstanci. Drugim riječima, spoznaja da netko puši travu ne znači da će početi koristiti teške droge poput heroina, kokaina ili metaamfetamina.

Suautor istraživanja, Adam E. Barry, profesor na odjelu za zdravstveno obrazovanje i biheviorizam na Sveučilištu Florida, vjeruje kako je teorija o marihuani kao “opasnoj ulaznoj drogi”, koja je temeljenja na korporativnoj propagandi iz 1930-ih godina u Americi – zastarjela glupost.

“Iz rezultata našeg istraživanja vidljivo je kako se potvrđuje hipoteza ‘ulaznosti’, no hipoteza napredovanja prema težim drogama je oborena. Ono što smo dokazali jest kako je to napredovanje uvjetovano korištenjem alkohola, koji predstavlja najčešće konzumirano psihoaktivno sredstvo”, rekao je Barry.

“Zapravo, prema tome što netko govori ili misli o pijenju alkohola možemo predvidjeti njegov/njen stav o težim drogama ili s druge strane, ako netko konzumira heroin, možemo pretpostaviti da je konzumirao sve ostale droge”, dodao je.

Istraživanje je provedeno tako da je uzimana u obzir činjenica da nije svaki ovisnik konzumirao sve droge te je postotak pogreški kod predviđanja budućeg uzimanja droga vrlo nizak, dok je točnost istog predviđanja 92%.

Usporedbom zlouporabe psihoaktivnih sredstava među ljudima koji piju i ne piju alkohol, utvrđeno je da stariji učenici koji piju imaju 13 puta više šansi da puše cigarete, 16 puta više će pušiti travu i uzimati druge narkotike te 13 puta više uzimati kokain.

Ovi podaci pobijaju zastarjele teze o marihuani.

Barry dodaje kako je postotak uzimanja duhana i trave među srednjoškolcima doslovno jednak. Ovaj nalaz potvrđuje izvještaj Centra za kontrolu bolesti iz lipnja 2014. godine.

“Prema tom nalazu, trebalo bi više pažnje obratiti na prevenciju pušenja cigareta među mladima nego marihuane. Mislim da je problem u tome što je djeci i mladima alkohol dostupniji jer je ‘manje’ opasan od drugih psihoaktivnih tvari”, dodao je Barry.

Broj umrlih povezan s alkoholom je mnogo viši od istog broja vezanog uz marihuanu pa ovi nalazi iznenađuju.

U medicinskom časopisu Lancet 2010. godine objavljeno je istraživanje koje navodi alkohol kao vrh piramide što se tiče štetnosti, iznad heroina, cracka, metaamfetamina, kokaina i duhana.

Osim toga, u istom istraživanju je prikazano da učinak alkohola na osobe u blizini alkoholičara čini više štete od sekundarnog učinka heroina.

“U vremenima smanjenja buđeta socijalnih službi, važno je iskoristiti svaki dio proračuna te se treba usredotočiti na alkohol”, zaključio je Barry.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.