10 pasmina koje su najbolji prijatelj svakog muškarca

pasmina
Foto: 123RF

Izraz “čovjekov najbolji prijatelj” nije samo mišljenje. Doista nema boljeg suputnika od voljenog, odanog psa. Od njihove bezuvjetne ljubavi i podrške pa do utjehe i zabave koju pružaju, veza između muškarca i njegovog psa je zaista sveta.

Ta veza seže tisućama godina, od prvog pripitomljenog vuka i traje sve do danas. Ako volite pse i pitate se koje su najbolje pasmine za muškarce, nastavite čitati ovaj tekst.

Ovaj popis najboljih 10 pasmina za muškarce opisuje njihov karakter, osnovne potrebe i druge bitne informacije. Bez obzira jeste li sami, u braku, imate djecu ili možda živite u stanu, dijelimo s vama razne opcije.

10 pasmina najboljih za muškarce

1. Bernski planinski pas

Možda izgledaju veliko i impozantno, ali nemojte se zavarati – Bernski planinski pas je pravi nježni div! Vole bliskost i pažnju, a zauzvrat nude predanost i ljubav kakva ne postoji. Ova pasmina je izuzetno rijetko agresivna. Njihovu energiju je najbolje usmjeriti na zabavne igre te im uspavano maženje najviše odgovara kada im razina energije opadne. Upravo te karakteristike ih čine savršenim za obitelji s malom djecom.

2. Buldog

Buldog je jedna od najpoznatijih pasmina na svijetu. Kroz cijelu povijest ovi psi predstavljaju jak karakter i neustrašivost stoga nije ni čudno što služe kao maskote raznim sveučilištima i sportskim klubovima. Ako niste skloni pretjeranoj aktivnosti te vam je draži mirniji kućni život, ovo je idealna pasmina za vas. Buldozi obožavaju odmor i ležanje na naslonjaču. Jedino što im treba je dobra prehrana, redovna šetnja i ugodno mjesto za spavanje.

3. Jack Russell terijer

Ako su vam draži mali ali aktivni psi, Jack Russell je za vas. Oni su tipični terijeri koji imaju izuzetno visoku razinu energije. Uzgajani su kako bi farmeri imali “strojeve” za deratizaciju stoga ovi psi neće biti najbolji odabir ako već imate ljubimce poput zamoraca ili kunića. Jack je odličan pratitelj za sve fizičke aktivnosti od jogginga do bicikla te će se odlično slagati s djecom u kućanstvu. Najveća prednost im je ta što se obožavaju igrati s djecom i imaju dovoljno energije za sate i sate igre.

4. Cane Corso

Cane Corso je jedna od najboljih obiteljskih pasmina. Ovi psi su izuzetno odani i predani svojoj obitelji ili vlasniku pojedincu. Ovo su pravi čuvari i možete biti sigurni kako se nitko neće ni približiti vašem stanu ili kući dok vaš pas stražari. Bitna stvar je također da imaju bezgranično mnogo strpljenja za djecu. Osobno sam vidio kako djeca navlače i spavaju po ovim psima a Cane Corso sve to trpi kao pravi odgajatelj i zaštitnik. Bitno je također naglasiti da su ovi psi prekrasni te izazivaju zdravu dozu strahopoštovanja kod svakog tko ih ugleda.

5. Njemačka Doga

Iako je Njemačka Doga izvorno bila poželjna i cijenjena zbog svoje veličine i opake naravi, danas je ova pasmina nježni div. Ovim psima jednako odgovara igranje blesavim igračkama kao i mirno šetanje uz člana svoje ljudske obitelji. Ovi psi su izuzetno plahi i nježni što nikako ne odgovara njihovoj divovskoj veličini. Radi svoje veličine više odgovaraju samcima koji imaju dovoljno snage da ih obuzdaju. Ovi psi su ponekad nekoordinirani te znaju nehotice ozlijediti djecu trkanjem ili rušenjem. Mana im je što dosta kratko žive i podložni su raznim koštanim bolestima radi svoje veličine.

6. Doberman

Jedna od najljepših i najelegantnijih pasmina na svijetu. Pravi dobermani imaju izuzetnu toleranciju za djecu te dovoljno energije za igru. Oni su vjerni i odani svom vlasniku koji im predstavlja sve na svijetu. Inteligentni su i pametni te ih se može vrlo lako trenirati. Dobermani su društveni te vole provoditi vrijeme uz ljude kao i uz druge pse. Imaju i snažan zaštitnički nagon koji se uz pravilan trening i odgoj nikada neće pokazati bez naredbe za obranu. Bitno je znati da im treba dovoljno dnevne aktivnosti kako im se energija ne bi nakupljala te da ju ne usmjere na neki oblik destruktivnog ponašanja.

7. Zlatni retriver

Ova pasmina nikoga ne iznenađuje kada se pojavljuje na bilo kakvom popisu najboljih pasmina te je s razlogom uvijek navedena. Ovi psi imaju prekrasan karakter koji se prilagođava svim situacijama i ljudima. Obožavaju obiteljski život kao i sve aktivnosti u koje naprosto moraju biti uključeni. Retriveri općenito obožavaju vodu tako da će ovi psi obožavati odlaske na ljetovanja i kupanje u svim mogućim oblicima. Tolerantni su i strpljivi te nije nikakvo iznenađenje da su već desetljećima na popisu 10 najpopularnijih pasmina svijeta. Kod nabave zlatnog retrivera treba biti oprezan jer je velika potražnja za njima te su ih počeli uzgajati i ljudi koji nisu uzgajivači stoga bi vam se lako moglo dogoditi da kupite ili nabavite psa koji ima puno zdravstvenih problema.

8. Labrador retriver

Ovo je pasmina koju jednostavno ne možete zaobići. Već godinama je najpopularnija pasmina na svijetu te čvrsto drži prvo mjesto na nekoliko kontinenata. Labradori imaju karakter koji je stvoren za obitelji s malom ili velikom djecom. Privrženi su svojim obiteljima, odani su i obožavaju sve oblike igre kao i vodu. Stvoreni su kao pasmina za ispomoć kanadskim ribarima te njihova ljubav prema vodi nije začuđujuća. Kod ovih pasa je bitno voditi brigu o zdravoj prehrani i dovoljno aktivnosti jer su skloni debljanju.

9. Rotvajler

Rotvajler je pasmina koja ima pomalo zastrašujuću i agresivnu reputaciju, no pravilno odgojeni rotvajleri su prekrasni i odani psi koji će učiniti sve za svog vlasnika. Svaki pas ako nije pravilno socijaliziran može biti agresivan ili razviti probleme u ponašanju, no za razliku od većine, ovi psi mogu nanijeti i popriličnu štetu. Rotvajleri nisu za neiskusne vlasnike koji nikada nisu odgojili snažnog i dominantnog psa, ali vlasnici koji mogu izaći na kraj s ovim psima, dobiti će doživotnog prijatelja koji im pruža bezuvjetnu ljubav. Velika prednost je što će njihova pojava biti dovoljna da odbije sve nepozvane goste iz vaše kuće ili stana.

10. Collie

Collie preporučujemo kao grupu pasmina od koje sve imaju aktivan, prijateljski i obiteljski karakter. Pasmine koje preporučujemo iz ove skupine su Border Collie, Škotski dugodlaki i kratkodlaki ovčari. Borderi slove za najinteligentniju pasminu na svijetu uz koju možete biti sigurni da vam nikada neće biti dosadno. Može ih se naučiti ogromnom broju naredbi i trikova, no zahtijevaju stalan i dosljedan rad. Izuzetno su aktivni te će najbolje odgovarati muškarcima koji vode aktivan život i imaju puno fizičkih aktivnosti u koje mogu uključiti svog neumornog psa. Kao i kod većine pasmina, inteligentni Collie ne smije previše vremena provesti sam te treba dovoljno mentalnih i fizičkih aktivnosti na dnevnoj bazi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.