Smanjen seksualni nagon za muškarce bi mogao biti poguban

123RF

Nova japanska studija ispitala je uzročnu posljedičnu vezu između libida i mortaliteta te je prikupila podatke na 20,969 sudionika starijih od 40 godina. Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yamagata proučavala je spolni interes ispitanika i pratila njihovo zdravstveno stanje tijekom šest godina. Analiza podataka objavljena je u časopisu Plos One, prenosi Science Alert.

Istraživači su promatrali povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od uzroka poput kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka. Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća kod muškaraca koji su prijavili da imaju vrlo mali interes za seks. Od ukupnog broja ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503.

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni rizični čimbenici, poput visokog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomjerne tjelesne težine i stresa. Iako su u studiji žene češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16%) od muškaraca (8%), kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta.
S obzirom na to da je studija bila isključivo opservacijska, znanstvenici nisu mogli utvrditi koji je faktor uzrok, a koji posljedica. Bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo što se točno događa, ali čak i otkriće potencijalne povezanosti važan je korak, smatraju japanski znanstvenici.