Znate li kako se formira cijena zrakoplovne karte?

Ima dosta faktora koji ulaze u cijenu karte.

Cijena zrakoplovne karte definira se prema strogo predviđenim pravilniku i nije, kako mnogi misle, proizvoljno definiran iznos kojeg donosi sama tvrtka koja se bavi uslugama zrakoplovnog prijevoza putnika.

Gorivo za avion — 26%

Gorivo su jedan od najskupljih izdataka zrakoplovne karte. Svaka letjelica treba drugačiju količinu goriva, a te se informacije obično mogu provjeriti na web stranici zrakoplovne tvrtke ili tvrtke koja je proizvela avion.

Primjer: izravni let iz Moskve do New Yorka je oko 7 400 kilometara, a zrakoplov tipa Airbus treba 70 tona goriva koje košta oko 34 000 eura.

Servisi i usluga za putnike i prtljagu, kako u zračnim lukama tako i na zrakoplovima — 26%

Ovaj se postotak sastoji od nekoliko dijelova. Prije svega, to uključuje potrebe putnika za vrijeme leta, kao što su hrana, voda, pokrivači, ljubazne stjuardese i još mnogo toga. Zatim, čuvanje i prijevoz prtljage, pozivne centre, web stranice, statistiku i službu za korisnike te na kraju i rad sa samim avionom kao što je parkiranje i tako dalje.

Servis zrakoplova — 16%

Ovo je vezano uz osiguranje i sitne popravke zrakoplova kao što su bojanja te rutinska održavanja letjelice

Plaće — 10%

Ovo uključuje plaće i bonuse zaposlenika kompanije: piloti, stjuardese i ostalo osoblje

Amortizacija i lizing — 8%

Deprecijacija odnosno amortizacija je postupno smanjenje troškova samog aviona koji je uzrokovan njegovim starenjem. Ako je avion u vlasništvu onda ove troškove pokriva vlasnika. Ako je avion iznajmljen (lizing letjelica je vrlo česti slučaj) onda te troškove plaćaju osobe koje koristi avion u danom trenutku.

Troškovi oglašavanja i administracija — 5%

To je nova koji tvrtka troši na marketing, oglašavanje, promocije, takse i razne ostale izdatke. Cijena ovisi o situaciji u državi iz koje tvrtka dolazi

Naknade u zračnoj plovidbi i meteorološka podrška — 9%

Uključuje meteorološku podršku, praćenje aviona tijekom leta te plaćanja zračnim lukama.