VODA ŽIVOTA Deset razloga zašto je viski dobar za naše zdravlje

Viski poznat i kao voda života je jedno od najpopularniji alkoholnih pića na svijetu, a upravo u korist tome govori i činjenica da isti dolazi sa mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Naravno u svakom od ovih benefita uvijek na prvo mjesto moramo staviti umjerenost u konzumiranju, odnosno odgovorno uživanje viskija.

Donosimo deset razloga, odnosno činjenica zbog kojih bi svakog dana trebali popiti čašicu viskija.

  1. Spriječite i izliječite prehladu. Viski je je zapravo vrlo učinkovit kao sirup protiv kašlja jer alkohol uništava i ispire nakupljene bakterije u našem grlu. Ako pa ga pomiješamo sa limunovim sokom i toplom vodom, uz dašak meda za slatki okus, vrlo lako možemo ovim napitkom spriječiti, ali i izliječiti prehladu. Na kraju krajeva, jesen je na vratima i ovo može biti kao fino vruće piće za grijanje tijela u hladnim jesenskim danima (i noćima).
  2. Poživite duže. Iako ne postoji formula za vječni život, viski je od nekad na pravom putu za produljenje životnog vijeka, a to možemo zahvaliti priličnoj količini antioksidansa i hranjivih tvari u njemu. Upravo zbog toga viski daje određeni poticaj našem imunološkom sustavu što pak pomaže u prevenciji raznih bolesti. Ti antioksidansi također sprječavaju razgradnju važnih stanica u tijelu, što dovodi do dužeg životnog vijeka.
  3. Pomaže probavi. Ova voda života se kao dodatak prehrani koristi već desetljećima. Pomaže u obuzdavanju apetita čime se sprječava prejedanje koje pak može dovesti do grčeva u trbuhu i drugih probavnih smetnji.
  4. Pomaže pamćenju. Naime viski pomaže boljoj cirkulaciji krvi u našem krvožilnom sustavu. Indirektno njegov pozitivan učinak na naše pamćenje je upravo preko poboljšane cirkulacije krvi. Jer ono što nam treba za bolji rad mozga je upravo bolja cirkulacija krvi u mozak.
  5. Pomaže u eliminaciji stresa. I to ne samo na način koji smo spomenulo malo prije, a to je da poboljšava cirkulaciju krvi pa time ujedno pospješuje zdraviji i bolji protok kisika u krvi što pak je bitno da se osjećamo opuštenije i zdravije, čašica viskija će nas direktno osloboditi tih nagomilanih dnevnih napetosti.
  6. Smanjuje rizik od moždanog udara. Viski pomaže u sprječavanju nakupljanja kolesterola u krvi što snižava rizik od moždanog udara. Osim toga opušta stjenke arterija te time poboljšava protok krvi što pak smanjuje vjerojatnost od srčanog udara. Dakle, dvostruki bonus.
  7. Hrani naš mozak. Umjerene dnevne količine viskija mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i demencije. Naravno bitan naglasak je na umjerene količine, jer višak viskija može imati suprotan učinak te povećati rizik od bolesti vezanih uz naš mozak.
  8. Pomaže u borbi protiv raka. Jedan od mnogih antioksidansa u viskiju je i elaginska kiselina. Ona se obično nalazi u voću i povrću  te je poznato da pomaže u zaštiti DNK od kancerogenih tvari kao i saniranju štete nastale od kemoterapija.
  9. Dobar je za srce. Kao što već znamo, uz crno vino i pivo, ponajviše tamno pivo, viski pomaže u sprječavanju sakupljanja kolesterola u krvi te pospješuje cirkulaciju  i na taj način smanjuje rizik od srčanog udara.
  10. Pomaže u borbi s viškom kilograma. Za razliku od mnogih drugih alkoholnih pića, ova voda života ima prilični nizak udio kalorija, a isto to vrijedi i za šećer. Tako da slobodno uživate u čašici viskija bez straha da će vam se nakupiti kilogrami. Osim toga viski odlično suzbija apetit.