KURIKULARNA REFORMA U DIGITALNO DOBA Iz škola miču satove s kazaljkama

Ma koliko god život u 2018. godini bio genijalan, postoje i neke zaista loše strane 'digitalnog doba'. Imate, primjerice, učenike koji 'ne znaju' tumačiti analogni sat, a onda imate i učitelje kojima je lakše maknuti satove nego djecu poučiti kako se 'gleda na sat'.

Prema pisanju Telegrapha, učitelji u Velikoj Britaniji nastoje zamijeniti analogne satove digitalnim, jer se učenici stalno žale da imaju problema s čitanjem točnog vremena na satu s kazaljkama, što je posebno probematično tijekom važnih ispita.

Da. Ovo je istina.

Teorija je da mlađi milenijalci odrastaju s gomilama digitalnih uređaja koji pokazuju samo vrijeme u digitalnom, a da se zapravo nitko nije potrudio poučiti ih gledati na sat s kazaljkama.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Oni su navikli na digitalni prikaz vremena na svom telefonu, na računalu. Gotovo sve što imamo je digitalno, tako da su mladi samo izloženi vremenu u digitalnom obliku”, kaže Malcolm Trobe, zamjenik glavnog tajnika Udruge škola i koledža.[/perfectpullquote]

Također je istaknuo da “nastavnici žele da se učenici osjećaju što opuštenije tijekom ispita. A tradicionalni sat u učionici može biti uzrok nepotrebnog stresa”, kaže. “Ne želite stalno imati ruke u zraku i pitanja koliko je još vremena ostalo”.

Slaže se da učenike treba poučiti analognim satovima, ali to će doći na red kad ih maknu i postave digitalne, jer mu je na pravom mjestu učionica bez stresa. Kako za učenike, tako i za učitelje.

No, izgleda da je riječ o stvarnom problemu s kojim se učitelji susreću već neko vrijeme:

Ni olovku više ne znaju držati

Početkom godine jedna je britanska liječnica upozorila da se zbog pretjeranog korištenja tehnologije djeca sve više muče s držanjem olovke.

Sally Payne, koja je na čelu britanske Udruge profesionalnih pedijatrijskih terapeuta, kaže da je u školama sve više djece koja ne znaju držati olovke.

“Da biste mogli uhvatiti olovku i pomicati je, trebate jaku kontrolu finih mišića u prstima. Djeci treba puno vremena da razviju te vještine”, rekla je.

“Lakše je dati djetetu iPad nego ga potanuti na igre koje razvijaju mišiće kao što su igre kockama, rezanje i lijepljenje, igračke na povlačenje ili pletenje uzica. Zbog toga ne razvijaju osnovne vještine koje im trebaju za držanje olovke”, rekla je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.