XAIN Porsche prvi uvodi blockchain tehnologiju u vozila

XAIN nudi različita rješenja u području blockchaina i umjetne inteligencije, a poseban je fokus na pametnim industrijskim aplikacijama.

Proizvođač sportskih vozila iz Zuffenhausena zajedno s berlinskim startupom XAIN testira blockchain aplikacije direktno u vozilu.

Time je Porsche kao prvi proizvođač automobila implementirao i uspješno testirao blockchain u automobilu. Transakcije koje se temelje na toj tehnologiji sigurne su i istovremeno se mogu znatno brže odviti nego prije.

Ispitani slučajevi primjene sežu od zaključavanja i otključavanja vozila putem aplikacije preko vremenski ograničene dozvole pristupa sve do novih poslovnih modela kroz šifrirano bilježenje podataka. To se, primjerice, može dalje razvijati u svrhu poboljšanja autonomnih funkcija vožnje.

Blockchain je decentraliziran protokol za transakciju podataka između poslovnih partnera, a koji se nalazi i u podlozi poznatih kriptovaluta Bitcoin i Ethereum. Svaka promjena tamo je zabilježena u podatkovnim blokovima koji kronološki slijede jedan iza drugoga – na transparentan način i sigurno od krivotvorenja.

Tu se prema Oliveru Döringu, financijskom strategu u Porscheu, krije ogroman potencijal.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Time možemo podatke brže i sigurnije prenositi te našim kupcima u budućnosti pružiti još veći komfor, bilo da je riječ o punjenju, parkiranju ili kako bi se trećima, primjerice dostavljaču paketa, omogućio privremeni pristup vozilu. Mi pretvaramo inovativne tehnologije u direktnu korist kod kupaca.[/perfectpullquote]

Razvijene usluge na osnovi blockchaina brze su i jako sigurne. Automobil postaje dijelom blockchaina tako da je omogućena direktna povezanost offline, dakle, nisu potrebni okolni putevi putem servera.

Postupak otključavanja i zaključavanja automobila putem aplikacije tako je uz 1,6 sekundi do šest puta brži nego do sada. Nadalje, učinkovito se odvija i kriptografsko šifriranje. Ovaj postupak služi tome da se sve aktivnosti nepromjenjivo pohrane u blockchainu te se zatim mogu vidjeti putem aplikacije.

Na taj se način dozvole pristupa mogu i digitalno sigurno dodijeliti te ih vlasnik vozila u svakom trenutku može pratiti. Pristup funkcionira i na daljinu, dakle, na remote način.

Detaljunije pročitajte u magazinu Autostil.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.