OD KROVA DO KROVA Uberov leteći automobil već za dvije godine postaje zračni taksi

Još protekle jeseni Uber je objavio da je u procesu razvoja letećih automobila, koji bi se u zračnom prostoru Los Angelesa trebali pojaviti do 2020. godine.

Prvi komercijalni letovi za putnički promet uslijedit će vrlo vjerojatno već nekoliko godina nakon toga. Kao što donosi The Verge, tvrtka je svoj najnoviji koncept letećeg automobila predstavila na konferenciji Elevate u Los Angelesu.

Novo hibridno vozilo jednostavno je spoj aviona i helikoptera.

Letjelica će imati četiri motora (svaki motor po dva stackana rotora koji se okreću u istom smjeru) koji omogućuju podizanje i spuštanje same letjelice.

“Slojeviti (stackani) rotori ili propeleri imaju dva rotirajuća sustava postavljena jedan iznad drugoga koji se okreću u istom smjeru “, kažu u Uberu.

“Početni eksperimenti s ovim konceptom doveli su do značajnije tiše izvedbe te poboljšanja ukupnih performansi”, stoji u službenom izvješću Ubera.

Glavni, pokretački rotor smješten je na repu letjelice, a zadužen je za linijsko prometovanje letjelice od točke A do točke B.

Jedna od iznimno bitnih značajki, a slobodno ih možemo tako nazvati, pri uvođenju potpuno novog koncepta putovanja je i ona koja odgovara na pitanja sigurnosi putnika.

Kod Uberovih je letjelica prednost u tome što u slučaju kvara jednog od motora letjelica će i dalje moći letjeli, te ono najbitnije, sigurno sletjeti na prvi skyport. I to bez dodatnih opasnosti za same putnike.

U Uberu su također izjavili da će se zrakoplov temeljiti u potpunosti na električnom pogonu, a optimalne visine letova, odnosno koridor, bit će od 300 do 600 metara.

Tvrtka već sad planira do 2023. godine uvesti uslugu zračnog taksija koji će prometovati između krovova zgrada na kojima će se nalaziti taksi stanice za putnike, takozvani skyportovi.

Od pilota do samoleta

U početku će letjelicama upravljati ljudi, a s vremenom, iskustvom i daljnjim razvojem letjelice će krenuti i sa samostalnim letovima.

Uber je već potpisao Sporazum o korištenju zračnog prostora s NASA-om, kako bi stvorio novi, sigurni i djelomično autonomni sustav kontrole zračnog prometa koji bi upravljao ukupnim zračnim prometom u koridoru, ali i ovim niskoletećim hibridima imajući pritom sigurnost putnika na prvom mjestu.

Inače, Uber nije jedina tvrtka koja razvija ovaj novi oblik prijevoza putnika. Trenutno diljem svijeta postoji 19 tvrtki koje razvijaju svoje kocepte i prototipe letećih automobila.

O nekima smo već i pisali poput Kitty Hawk, iza kojeg stoji osnivač Googla Larry Page, a u Ženevi je ove godine predstavljen i PAL-V. Leteće automobile razvijaju i tvrtke Airbus i Boeing.

Uglavnom, gospodo, fokus razvoja prometovanja putnika, a sljedećih desetak godina, je svakako nebo.

Cijelu priču donosi The Verge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.