TAXI BEZ TAKSISTA Uber želi pobijediti u utrci za samovozne automobile

Foro: Volvo
U želji da u ponudu uvrsti samovozne automobile prije konkurencije, Uber je od Volva kupio 24.000 XC90s-a, SUV-ova srednje veličine, koji će biti isporučeni između 2019. i 2021. godine.

Objava prijevozničkog giganta najnoviji je razvoj partnerstva koje je započelo prošle godine. Od početka suradnje s Volvom Uber je s vanjskim tvrtkama radio na razvoju in-house softvera za autonomnu vožnju koji se može ugraditi u Volvo XC90 vozila.

S druge pak strane, švedski proizvođač automobila je objavio da će obje tvrtke uložiti više od 300 milijuna dolara za proizvodnju potpuno autonomnih automobila.

Sve što sada radimo fokusirno je na izradu što većeg broja autonomnih vozila, izjavio je za New York Times Jeff Miller iz Ubera. Ne znamo točno kako će izgledati svijet bez vozača. Ali znamo da želimo biti platforma koja će biti u središtu toga.

Foro: Uber

XC90-ovi se u Americi prodaju po cijeni od 46.900 dolara i bit će isporučeni između 2019. i 2021. Nakon isporuke Uber će ugraditi senzore i softver kako bi omogućio potpuno autonomnu vožnju. Cilj je zamijeniti ljudske vozače, što će dovesti do smanjivanja jednog od najvećih troškova.

Uber će početi povećavati ponudu XC90s 2019. godine, ali nije jasno kada planira pokrenuti autonomnu uslugu na zahtjev. Čak i ako Uber može opremiti Volvo automobile potrebnom tehnologijom, morat će dobiti dozvolu za upravljanje flotom samovoznih automobila.

Kalifornijski Ured za motorna vozila već je krajem prošle godine prijetilo “zakonskim postupkom” nakon što Uber nije platio 150 dolara za dozvolu za testiranje i upravljanje samovoznim automobilima u San Franciscu.

Foro: Uber

Tvrtka će morati biti fleksibilnija ako zaista planira pobijediti u utrci za samovozne automobile. A borba je nemilosrdna jer su, osim tradicionalnih proizvođača automobila poput Forda, GM-a ili BMW-a, u utrku za što skorije izbacivnje samovoznih automobila na ceste uključene i tehnološke tvrtke poput Tesle, Googlea, Baidua i Lyfta.

Uber kaže da će u floti imati i ​​autonomna vozila drugih proizvođača automobila. Tvrtka je ranije ove godine postigla dogovor s Daimlerom, no za razliku od partnerstva s Volvom, njemački proizvođač automobila bit će vlasnik i upravljat će svim vozilima Mercedesa u Uberovoj mreži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.