GOSPODSKI ODMOR Prekrasna koliba u zelenom srcu Gorskog Kotara

Tri su osnovna funkcionalna elementa ove, nazovimo je kolibe, smještene u planinama Gorskog Kotara, a čiji dizajn potpisuje arhitekt Tomislav Soldo – krov, kompaktni izgled i prisutnost drva.

Inspiracija ovom minimalističkom pristupu dizajnu i drvetu kao gradivnom elementu je veliko drvo oraha koje se nalazi na istom imanju, a ujedno pruža i savršenu sjenu.

Kuća, koliba, dom prostire se na 60 kvadratnih metara i to kroz dvije etaže. Vanjština je obojena u crno što je čini pomalo besprijekornim elementom uklopljenim u prekrasna krajolik. Površine zidova razbijene su velikim prozorima koji u svakom trenutku pružaju gotovo savršen pogled na prekrasnu prirodu Gorskog Kotara.

Tijekom pak noćnih sati, a zahvaljujući dijagonalno postavljenim drvenim zastorima na svim prozorima unutarnja rasvjeta kreira svojevrsni efekt fenjera, što pak daje jednu novu vizualnu notu ovoj kolibi.

Uglavnom:

Danju izvana crni kompaktni i hermetični volumen se uvečer prilikom osvjetljavanja interijera omekšava svjetlosnim trakama koje se ocrtavaju kroz proreze škura, sa simboličnim prelaskom dnevnog scenarija i promatranja okoline iz njezine unutrašnjosti na noćni scenarij i gledanje na tu kuću iz okoline i mraka.

Interijer se sastoji od dnevne sobe, kuhinje, spavaće sobe te malog podruma, a sve je posloženo i dizajnirano na jedan, nazovimo ga, savršeno spartanski način.

Izvor: Tomislav Soldo
Fotografije: Jure Živković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.