Kako vi i vaša brada možete preživjeti nadolazeći toplinski val

Ok, zapeklo je ovih dana, možemo zaključiti da je ljeto stiglo. Stigle su visoke temperature, pojačana UV zračenja, više izlaganja samom suncu i naravno boravci vani koliko je to god moguće, barem negdje tamo do onog pravog ljeta kada je najbolje da najsunčaniji dio dana provedemo u nekom debelom hladu.

Iako smo već pisali o tome, u nekoliko navrata, naša ljudska memorija voli zaboravljati stvari svaka tri mjeseca, to nešto od prije tri mjeseca postaje staro, neaktualno, pa tako iz godine u godinu mnogi još neiskusni bradonje traže nove savjete kako živjeti s bradom kada temperature pređu 24 stupnja Celzijusa.

Uglavnom sve se i dalje svodi na hidratiziranje. Ne samo brade već cijelog tijela, zatim izbjegavanje najjačeg sunca tijekom dana, redovita higijena i naravno korištenje neke zaštite protiv štetnog UV zračenja. Znam, banalnosti, ali mnogima upravo te banalnosti promaknu. Promaknu i meni te se znam nerijetko preko ljeta naći ispod podnevnog sunca nezaštićen kremom i bez dovoljno vode.

Krenimo redom.

Hidratiziranje

Statistike govore da u deset slučajeva oboljenja od toplinskog udara 9 njih bude uzrokovano slabom hidratacijom organizma, dakle zato što smo dehidrirali. Drugim riječima ne pijemo dovoljno vode. Vode, a ne pive, vina ili raznih sokova koji naposljetku dodatno dehidriraju naš organizam.

Naravno pritom ne mislim da popijete svojih 15 ili 50 litara vode kako su nas “hranili” razni distributeri vode, već je dovoljno da kroz cijeli dan pijete dovoljno vode, da se u najmanju ruku ne osjećate žednima, a ne da ste cijeli dan bez vode i onda navečer ulijete par litara. To nije dobro. Ono što je dobro je s vremena na vrijeme malo navlažiti i bradu.

Stoga neka vam kroz cijeli dan nivo tekućine u organizmu bude na povoljnom nivou i vaša brada će biti sretna i na 40 stupnjeva u hladu (za razliku od vas).

Redovito pranje lica i brade

Redovito mislim svakodnevno. Naravno, to ne znači da svakog dana ispirete bradu sapunima i šamponima, to je dovoljno svega jednom ili dva puta tjedno, preko ljeta može i tri puta, ali svakog dana, možete i više puta dnevno isperite bradu čistom vodom.

Voda ne samo da će osvježiti vas, osvježit će dakle i vašu bradu, hidratizirati je, isprat će znoj, sol, prljavštinu i sve ostale nepotrebne elemente i čestice koji će samo pomoći zadržavanje veće temperature kuže ispod brade, pa će se koža više znojiti i tako dalje.

Ne zaboravite ni na ulje za sunčanje

Ok, brada vas štiti od štetnog UV zračenja, ali to ne znači da će ona napraviti zaštitni omotač oko tijela nositelja/uzgajivača brade. Ona će štiti samo onu nježnu kožu po kojoj raste. Obraščići, nos, čelo, leđa, ruke i noge i dalje su nezaštićeni bradom. Koristite ulje za sunčanje isto kao i da nemate brade. Kužimo se?

Neće se ništa dogoditi bradi ako slučajno (ili namjerno) prođete uljem za sunčanje po njoj, dapače, ponajviše ako koristite neko kvalitetno ulje na bazi prirodnih sastojaka kao što su maslinovo ulje.

Dodatno hidratiziranje brade

Dakle, ono osnovno za preživjeti veće temperature smo pokrili – hidratiziranje, redovito pranje i vlaženje brade te korištenje ulja za sunčanje.

Uz sve ovo svakako dajemo dodatan naglasak korištenju ulja za bradu. Jasno mi je da ulje koristite redovito, neki savjesniji čak i svakodnevno, no za vrijeme većih temperatura neka brada bude dodatno hidratizirana uljem ujutro, kao dobar temelj za početak dana te navečer da se oporavi od tog dana. Pritom gledajte da ne stavljate na bradu jeftina i nekvalitetna ulja, ne štedite na uljima za bradu jer upravo o njihovom sastavu, o njihovoj prirodnosti ovisi i kvaliteta i postojanost vaše brade.

A s druge strane možete sve to ignorirati. Sol, sunce, znoj, sladoled, masnoća s roštilja i pivo će učiniti svoje bradi, odnosno ostavit će svoj prepoznatljivi opis suhe, ispucale, nezdrave i prljave brade.

A možete se uvijek i obrijati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.