Upoznajte četiri izvršna direktora, četiri još veća gentlemana

Svaki uspješan izvršni direktor osim potrebitih znanja o poslovnom svijetu, također mora imati iznimno kvalitetne društvene osobine te osobine snažnih voditelja. Mnogi od njih umjesto voditelja postaju vođe te odvedu i najveće tvrtke u propast.

Najbolji pak među uspješnim voditeljima poštovanje zaslužuju i aktivnim humanitarnim radom, a koji je ponekad i bitniji od uredskoga posla. Upoznajte ovih blagdana četiri velika izvršna direktora, četiri gospodina koji zaslužuju svako poštovanje.

Bill Gates

Godine 2006. je kao izvršni direktor Microsofta najavio da će se povući s izvršne funkcije tvrtke kojoj je suosnivač. Nekih desetak godina kasnije u potpunosti se povukao iz tvrtke, u kojoj je bez obzira na sve uvijek bio percipiran kao prvi čovjek Microsofta. Nakon konačnog odlaska iz poslovnog svijeta sa suprugom je osnovao Bill i Melinda Gates fondaciju te se nakon skoro dva desetljeća života kao milijarder odlučio baviti bitnim stvarima za dobrobit cijelog pučanstva.

Njihova dobrotvorna ustanova ima nekoliko prioriteta, a jedna od istaknutih je poboljšanje infrastrukture u siromašnim zemljama. Fondacija tako osigurava čistu vodu i domove u tim područjima te se akivno bori protiv trgovine robljem diljem svijeta. Uz to fondacija je osnovala besplatnu zdravstvenu zaštitu te financijske usluge za siromašne ljude. Dosad je u ime tih projekata fondacija sakupila 40 milijardi dolara, a od toga je 28 milijardi donirao Bill Gates.

Bob Iger

Bob Iger, pravi gentleman i filantrop, sjedi na čelu jedog od najvećih poduzetničkih projekata dvadesetog stoljeća, tvrtke Walt Disney. Iako on sam nije osnivač tvrtke, a to je jedan od razloga zašto i nije toliko bogat kao neki drugi s liste milijardera, njegovo osobno financijsko bogatstvo iznosi nemalih 85 milijuna dolara.

Njegov je poslovni zadatak upravljati ostavštinom Walta Disneya, a to je tvrtka čiji je cilj da i dalje bude namijenjena i na usluzi obiteljima, djeci i zabavi.

U slobodno pak vrijeme Bob Iger sa suprugom Willow Bay vode vlastitu Bob Iger fondaciju. Fondacija pomaže djeci s poteškoćama u razvoju te oboljelima od raka. Isto tako Iger je dugogodišnji podupiratelj Elizabeth Glaser Pediatric AIDS fondacije.

 

Jay Van Andel

Jay Van Andel je zajedno s Richardom DeVosom 1959. godine u vlastitom podrumu pokrenuo tvrtku Amway Sales Corporation. 1960. godine tvrtka se iz podruma preselila u vlastite urede. Do 2015. godine ova su gospoda stvorila jedan od najrespektabilnijih poslovnih projekta koji je samo 2015. godine ostvario 9,5 milijardi dolara prihoda.

Kako je Van Andel bio religiozan čovjek tako je  vjerovao da zajednica može uspjeti jedino ako joj svi pomažu. S tom je idejom osnovao neprofitnu organizaciju Van Andel Institute. Od samih početaka organizacije, a to je 1996. godina, do danas je ista poznata kao svojevrsni šampion širenja svjesnosti i pomaganju u borbi protiv Parkinsonove bolesti. Institut tako sponzorira razne studije koje se bave borbom protiv ove bolesti.

Sami Steve Forbes za Van Andela je rekao:

Bez obzira da li u poslovnom svijetu ili filantropiji, Van Anders je shvatio da je primarni cilj služiti potrebama i željama ljudi. On je primjer onog najboljeg u Americi.

Nažalost, Van Anders je preminuo 2004. godine i to od Parkinsonove bolesti.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg je najavio i pokrenuo Internet.org inicijativu, a čiji je plemeniti cilj omogućiti pristup internetu 5 milijardi ljudi koji su trenutno u nemogućnosti pristupiti mreži svih mreža. Servis je već počeo s pružanjem usluge u preko 20 država svijeta.

Ovaj projekt i nije najveći humanitarni projekt Zuckerberga, osnivača i izvršnog direktora Facebooka. Rođenjem njihova prva djeteta Mark Zuckerberg i Priscilla Chan osnovali su Chan Zucker inicijativu. Prioriteti inicijative su zdravstvena zaštita i edukacija potrebitih. Dugoročno gledajući cilj inicijative je poboljšanje ljudskih potencijala te promocija jednakosti.

Šećer na kraju, Zuckerberg i njegova supruga obećali su da će u humanitarne svrhe donirati svojih 99% dionica što u ovom trenutku iznosi oko 45 milijardi dolara.

Bilo kako bilo, živjeli kako živjeli, ova četiri izvršna direktora neka vam postanu uzor u životu, neka vam budu oličenja pravih gentlemana. Kako poslovno tako i humanitarno.