Jesu li tetovirani muškarci privlačniji ženama?

Studija u Poljskoj je pokazala da se tetovirani muškarci doimaju zdravijima, ali ne i privlačnijima damama.

Studija koju su sproveli znanstvenici u Poljskoj daje pomalo iznenađujuće rezultate. No, pogledajmo prvo što kažu biolozi koji se bave evolucijskim procesima.

U doba prije industrijalizacije tetovaže i pirsing su se smatrali prilično opasnim zahvatima. Naime, u ono vrijeme nije postojala tehnologija koja nam danas omogućava skoro pa sigurno tetoviranje te je vrlo često bio slučaj da bi se osoba nakon tetoviranja oboljela, a sve zbog infekcije jer se tetoviranje radilo u ne baš higijenskim uvjetima.

Stoga su se nekad osobe koje su bile tetovirane smatrale jačima, otpornijima i naposljetku snažnijima upravo zbog toga što su ili preboljeli sve te infekcije, a u doba kad nije bilo toliko lijekova to je bio životni uspjeh, ili pak su bili toliko fizički snažni da im imunološki sustav uopće nije dozvolio da dođe do ikakve infekcije.

Danas pak je sve to znatno drugačije. Uvjeti su daleko prihvatljiviji modernom društvu, a do infekcija skoro pa i da ne dolazi. No, neke stečene evolucijske navike su ostale.

Spomenuti poljski znanstvenici, Andrzej Galbarczyk i Anna Ziomkiewicz, sproveli su studiju u kojoj su fotografirali devet muškaraca bez majice, a pritom niti jedan od njih nije imao tetovažu. Nakon toga bi te iste fotografije dali dizajnerima da dodaju tetovaže na fotografije muškaraca.

Ta dva seta fotografija prikazali su nekoliko stotina volontera, ispitanika, muških i ženskih te su im rekli da ocijene muškarce prema atraktivnosti, zdravlju, muškosti, dominaciji i agresiji.

Volonteri su također imali zadatak da ocjene svakog fotografiranog muškarca prema tome koliko bi bio dobar i pouzdan partner odnosno roditelj.

Kod ženskih ispitanika prevladavao je odgovor da su tetovirani muškarci izgledali zdravije, što pak samo potvrđuje gornju teoriju biologa. Doduše zbog tetovaža muškarci im nisu bili privlačniji. Također smatraju da su tetovirani muškarci lošiji partneri i roditelji od muškaraca bez tetovaža. Oboje, i muškarci i žene pak su se složili da tetovirani muškarci izgledaju muževnije, dominantnije i agresivnije.

S druge pak strane, muški dio ispitanika smatra da su muškarci s tetovažama privlačniji damama od muškaraca bez tetovaža, što samo govori u korist vječnog nadmetanja muškaraca. Dakle, netetovirani muškarci se, u glavama muškaraca, smatraju manje atraktivnim od tetoviranih muškaraca, dok nam realnost govori da tetovaža ne igra nikakvu ulogu kad dame biraju. Štoviše, dame će se prije odlučiti za muškarca bez tetovaža kad traži životnog partnera i pouzdanog roditelja njihove djece.

U nastavku pogledajte video u produkciji odličnog bloga za muškarce Real Men Real Style koje to tetovaže dama smatraju prvlačnijima, a koje ne baš.