Tri stvari, gospodo, koje će vam sa sigurnošću uništiti posljednji tračak samopouzdanja

Što je to samopouzdanje?

To je nešto što mnogi muškarci nemaju, nešto što pojedini muškarci imaju, ali su izgubili negdje tijekom puta prema zrelosti. A neki muškarci taj osjećaj uvijek imaju uz sebe. U sebi.

Odakle dolazi samopouzdanje?

Je l’ to nešto što imaju samo najjači, najuspješniji, najljepši muškarci? Da li muškarci koji nisu idealizirane slike i prilike alfa mužjaka imaju manje ili opće nemaju samopouzdanja?

Možemo li svi mi, a bez obzira tko smo i čime se bavimo, kako živimo, kojeg smo spola, roda, kako izgledamo imati samopouzdanje?

Dapače, moramo ga imati.

Samopouzdanje nije bazirano na tome kakvu frizuru imamo, kakav brk nosimo, koliko nam je velika brada ili koje pivo pijemo. Nije nužno da budem atraktivni, u trendu, uvijek lijepi, mirišljavi, savršeni da bi privukli, recimo, savršenu ženu za nas.

Savršena će žena ušetati u naš život kad osjeti da smo samopouzdani muškarac, da si ne tražimo mane, da se ne osuđujemo, da ne stremimo svakodnevnom održavanju idealizirane slike o sebi, već da budemo ono što jesmo, da budemo ponosni na to, da budem zadovoljni time i da prije svega budemo zahvalni sami sebi što smo to što jesmo.

Samopouzdanje je dakle nus proizvod odabira da budemo ono što jesmo.

Evo tri načina, gospodo, kako da si uspješno srozate samopouzdanje.

Glumite da ste netko tko niste

Danas smo na dnevnoj bazi bombardirani raznim savjetima, slikama, idejama kako biti pravi muškarac. Što to čini pravi muškarac, čime se izdvaja iz okoline, odnosno kako postati pravi alfa muškarac.

Uglavnom kad malo bolje sagledamo sve se svodi na dva tipa muškaraca koji ne pršte samopouzdanjem. Dvije su to slike i prilike pravih muškarca kojima streme svi oni labilniji među nama kojima nedostaje samopouzdanja i slike tko oni zapravo jesu.

Jedna slika je slika pravog alfa muškarca. Muškarca koji ima potrebe dominirati svijetom, biti prvi i biti najbolji u svemu. Muškarac je to koji je uvijek primijećen, muškarca kojeg čujete i za trećim stolom. Uvijek najglasniji, uvijek u pravu, uvijek sebi najbitniji i prvi u svemu,

Ako baš i ne želite biti takav kreten, onda vam ostaje opcija broj dva, a to je moderni, senzualni, osjećajni muškarac. Ako se izrazimo riječima gornjeg primjerka alfa mužjaka – morate biti pičkica.

Dakle, nikad ne povisiti ton, sve rješavati razgovorima, ugodnim tonom, baš nikad ne upotrebljavati fizičku snagu. Pod svaku cijenu izbjegavati bilo kakve vidove primitivnih okršaja.

Takav se muškarac nikad neće izboriti za svoje ja, on će uvijek biti u sjeni gornjeg alfa mužjaka. I kao takav, svijet po njima funkcionira savršeno. Svi sretni i zadovoljni. Znaju gdje im je mjesto.

No, gospodo, možete biti nešto treće. Nešto nedefinirano. Nešto što ni jedna gornja vrsta ne može pojmiti, ni prihvatiti. Možete biti upravo ono što jeste.

Nije nužno dakle biti samodopadni kreten u obliku alfa mužjaka da bi ostavili dojam snage, volje, sigurnosti, ali ni njegov nemesis – pičkica da bi bili osjećajni mali medo koji će se brinuti o bolesnoj baki.

Uvijek dakle imate opciju biti ono što jeste i činiti stvari prema vlastitom nahođenju.

Prihvatite gospodo, sebe kao takvoga, ne određujte si prije svega strane kojoj pripadate, što pak znači da u jednom trenutku možete biti najopasniji alfa muškarac kad je potrebno pokazati snagu i stati uz prijatelja, ispred dame te obraniti čast, svoju, njezinu, njegovi, ali isto tako već sljedećeg trenutka budite onaj mali, ranjivi medo za maženje.

Nema potrebe da glumite muško ako u tom trenutku niste baš muško, a samo vam je potreban nježni zagrljaj vaše drage osobe te sladoled iz frižidera. Budite puni samopouzdanja glasno to recite – želim taj sladoled.

Borite se za prava žena, poštujte ih, ali isto tako budite muško koje voli seks.

Nečija ideja, vizija da budete nešto što niste je bezvrijedno u usporedni s onime što doista jeste.

Jednostavno budite vi. A onaj alfa mužjak što je najglasniji, najjači za trećim stolom pokazat će se pravom pičkicom kad će trebati pokazati svoju pravu muškost.

Stvorite idealnu sliku o sebi

Mnogi će vas savjetovati da bi za neku vlastitu ozbiljnost u životu trebali stvoriti određenu sliku o sebi i održavati tu sliku. A kako vrijeme prolazi nadograđivati tu sliku.

Uzmite dakle najbolje svoje odlike stvorite tu sliku o sebi i živite po toj slici. Uspjeh zagarantiran.

No, oni uvijek zaborave reći da je održavanje te slike, a vrlo često idealizirane slike o sebi, iznimno teško i vrlo često nemoguće.

Recimo, ako ste određene stvari u svom životu bazirali na toj slici sebe, a bez obzira predstavlja li ta slika sferu obitelji, veza, posla, novaca, slave, tijela ili bilo čega drugog – onda da bi održavali te stvari na traženom nivou vi prije svega morate održavati tu sliku sebe na tom nivou.

To je jako puno posla, to je iznimno puno posla i vrlo često mnogi ne uspijevaju tome. I tu gube puno samopouzdanja.

Ranjivost, gospodo.

Ranjivost je anegdota održavanja slike o sebi.

Drugim riječima budite ranjivi, odstupajte od te idealizirane slike, no još bolje, eliminirajte tu idealiziranu sliku kao glavnu vodilju u životu. Izbacite tu ideju sebe u kojoj se osjećate sigurno, ponosno i neranjivo. Jer taj osjećaj možda i nije lažan, ali je vrlo labilan.

Ranjivost s druge strane je mjesto gdje nema osuđivanja, gdje je dopušteno sve. Dopušteno je da izgledate kako želite, dopušteno je da se družite s kime želite, dopušteno je da se događa što god poželite i kad god poželite. U ranjivost nema idealiziranih slika i shema, uzoraka ponašanja, uzoraka izgledanja, načina ophođenja.

Kad jednom postanete ranjivi vi se prestajete pretvarati u nešto što niste, prestajete prikrivati i sakrivati sebe i svoje “nedostatke”. Počinjete pronalaziti ideje, rješenja koja djeluju na vas, koja djeluju na vaše takozvane nedostatke, koja vas nadopunjuju.

Sjetite se, gospodo, kad ste bolesni, kada ležite u temperaturi, kad niste sposobni ni čaj skuhati, prisjetite se koliko dozvoljavate sebi biti tako ranjivim i koliko dozvoljavate drugima, bližnjima da vam pomognu kad ste ranjivi.

Osuđujte se

Svi samopouzdani ljudi diljem svijeta imaju jednu zajedničku karakteristiku – ne osuđuju se. Zahvalni su to što jesu.

Ako ste dosad imali problema sa samopouzdanjem, ako ste se često osuđivali, imali problema s održavanjem idealizirane slike o samome sebi ili ste jednostavno živjeli s osjećajem da ste u krivu, da su drugi bolji onda je vrijeme da tome stanete na kraj.

Ujutro, pred ogledalom, umjesto osuđivanja, umjesto traženja nedostataka, grešaka, problema upitajte se – Što je sve sa mnom u redu i što dosad nisam primjećivao?

Često si postavljajte to pitanje i često si dajte odgovore.

Jednostavno će se vam se pojaviti onaj osjećaj da nešto imate, da ste, kako je gore spomenuto, zahvalni na tome, samome sebi. Da doprinosite uvelike okolini, sebi, partneru, djeci, poslovnom okruženju. Samopouzdanje će porasti, a život će postati laganiji, ljepši, udobniji, pozitivniji.

Nitko, osim vas samih, vam ne može oduzeti samopouzdanje, koje već, možda niste znali, postoji u vama.

A najbolje od svega pak je što vas ni jedna konvencija, pa ni ona Istanbulska, neće plašiti ili definirati da budete ono što jeste. Kad ste muškarac sa samopouzdanjem onda ste muškarac sa samopouzdanjem. Muškarac koji brine i štiti slabije do sebe. Gentleman.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.