Gospodo, znate li pomusti kravu?

Većina vas gospodo nikad nije okusila svježe kravlje mlijeko. Mlijeko koje je prije svega nekoliko sati još uvijek bilo u kravi. To mlijeko, jednom kad ga kušate, shvatite da nema skoro nikakve veze s mlijekom koje kupujemo u dućanima. Ne samo da je mlijeko puno, hranjivo, potpuno drugačijeg i punog okusa i gdje organizam osjeti da je popio mlijeko, a ne vodu. Ono je u multidimenzionalno. Ono nije samo mlijeko. Ono je sir, vrhnje, ono je sirutka, kajmak.

Da bi se to mlijeko uopće našlo ispred vas potrebno je posjedovanje krave i vještine zvane mužnja krava (ili šetnja do obližnjeg mljekomata). Obje sam vještine usavršio kao klinac. Usavršio i na kravi i na kozi. A mlijeko, to je nešto što se ne zaboravlja. S posjedovanjem krave vam baš i ne možemo pomoći, ali vam zato možemo pomoći u stjecanju jedne nove vještine, a to je mužnja krava.

Cijeli je proces opisan u 6 jednostavnih koraka, a poslovično smo ga posudili od ekipe Art of Manliness portala te ilustratora Ted Slampyaka.

Korak 1 – operite ruke te ih namažite vazelinom ili posebnom kremom za ruke za mužnju.

Korak 2 – toplim ručnikom ili krpom obrišite vime od razne prljavštine, ostataka sijena, slame, trave, kose, dlaka, ali i izmeta. Uz čišćenje lagano masirajte vime kako bi se opustili mišići te se vime pripremilo za mužnju.

Korak 3 – korijen vimena, odnosno sise obuhvatite kažiprstom i palcem

Korak 4 – polako obujmite sisu ostalim prstima te je polako pritišćite u dlan i to od korijena sise dolje prema vrhu. Sisa se ne vuče.

Korak 5 – prvih nekoliko mlazova bacite odnosno ispustite na pod kako bi se riješili onog prvog mlijeka u kojem se nalaze razni ostaci ili prljavština koja se sakupila u sisi.

Korak 6 – počnite se mužnjom u kantu. Drugom rukom na isti način krenite musti drugu sisu kako bi se uravnotežio pritisak u mliječnim cisternama krave.

Eto gospodo, jednog dana ako se dogodi djelomična apokalipsa te ostanete na svijetu vi, nekoliko dama i jedna krava svakako ćete znati svakog dana donijeti mlijeko na stol. Dame će vam biti iznimno zahvalne.

Osim toga, i naša predsjednica zna musti krave (iskreno sumnjam da bi uspjela bez ovog vodiča, no svejedno poziv na odmjeravanje snaga u mužnji je otvoren).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.