SAVJETI ZA POČETNIKE Nekoliko sitnica koje bi trebali znati prije odluke o puštanju brade

Znate li koja je najbitnija vrlina svakog iskusnog i dugogodišnjeg bradonje? Strpljenje.

Pitaju me ljudi koliko dugo puštam bradu. Uglavnom puštao sam je dva ili tri puta po godinu dana, ostalih 22 godine je nosim.

S bradom sam prošao mnogo toga.

Gorjela je, bila je u govnima (doslovno), polivena benzinom, raznim uljima, bojama. Bila je po desetak dana bez kapi ulja svakodnevno u slanoj vodi i opasnom suncu.

Bila je ponekad zapuštana godinama. Bila je u fazi kad bi svaki vrh ispucao. Bila je prepuna prhuta, prljavštine, znoja, prljavština.

Bila je zaleđena.

Bila je u dvije rute po dva tjedna prožeta sitnim iritantnim pustinjskim pijeskom, bila je meta raznih ljutih umaka.

Bila je čupana, bila je trgana, bila je rezana, bila je uništava.

Bila je okupana votkom.

Bila je prana običnim bezimenim šamponom.

Ono što je najbitnije u toj priči je – bila je. I još uvijek je.

Sada je to brada koja je postojana i koja neće cviljeti ako je na par dana zapustim. Brada koja mi daje slobode, brada koja poštuje moje vrijeme jer ja poštujem njezino.

Dakle, prvo si postavite pitanje zašto i zbog koga želite pustiti bradu? Ako na ta pitanja prvi i skoro pa jedini odgovor nije onaj sebični ja, onda mislim da brada nije za vas i nećete izdržati ni tih minimalnih godinu dana.

Brada će vas svrbjeti i htjet ćete je čupati

Postoje muškarci koji jednostavno ne mogu proći tu inicijalnu fazu u procesu puštanja brade. Brada će vas svrbjeti, bosti, smetati, iritirati. Ako ste netko tko će pokleknuti pred ovim naizgled problemom onda brade nisu za vas.

Budući da će bradonja taj proces proći skoro pa neprimjetno. Redovito će voditi higijenu brade, nanosit će ulja.

Bradonja će biti strpljiv jer zna da najbolje stvari dolaze onima koji čekaju.

Samo iritiranje brade je nešto za što ne postoji čudotvorni lijek. Nanesete li ulje na bradu ono neće misteriozno nestati.

Naime, brada vas svrbi jer ste je brijali. Jer ste joj skoro pa svakodnevno rezali vrhove. Mučili ste i bradu, ali i kožu. Redovito ste odnosili površinski sloj bakterija s kože. Onih dobrih i korisnih bakterija. Nanosili ste štetu i koži i bradi, a samo kako bi nakon tog procesa istu natopili tko zna kakvim losionima nakon brijanja. I taj bjesomučan proces ponavljali ste iz dana u dan.

Sad kad ste je odlučili pustiti brada će vam se osvetiti za sva one muke koje ste joj pružali. Ima pravo na to. Ima vas pravo mučiti danima, tjednima, a vi jedino što možete je istrpjeti to.

Svrbi, svrbi, užasno svrbi! Ako ste muško, podnijeti ćete to. Izdržite i prestanite kukati i plakati k’o mala djeca kad im igračka padne u Čokolino.

Održavajte higijenu

Zar ima potrebe pisati o osobnoj higijeni? Jel’ perete kosu? Pazuhe? Jel’ perete guzicu, jaja, gospodo?

E pa te iste dlake koje nosite oko jaja i po guzici (stidne dlake) rastu i na vašem licu. Ne, ne sele se po vašem tijelu.

Dnevno pranje lica, nadamo se, vam je nešto što ste prakticirali i do sada. Zašto bi sad odjednom zbog brade trebalo išta mijenjati?

I neće se apsolutno ništa bitnog dogoditi ni vama ni bradi ako je tjedan dana ne operete. Bit će grublja, bit će prljava, ali to je sve. Operete, nanesite ulje i sve je po starom.

U vrlo će se kratkom roku revitalizirati.

Kažu – ne dirajte bradu

Iskusni bradonja kaže sljedeće – dirajte je.

Dozvolite da je drugi diraju. Naravno vi određujete tko smije, a tko ne smije dirati. Ako vas brada svrbi, naravno počeškajte se. Što radite ako vas tjeme odjednom zasvrbi? Trpite?

Jedino je ne čupajte, ne navlačite, ne vrtite oko prsta, ne uništavajte je.

Pronađite bricu, ili ne

Da se razumijemo, nije prvi i najbliži brico ujedno i najbolji brico. Kad ste još mladi i neiskusni bradonja podložni ste savjetima, preporukama drugih bradonja koji će vam preporučivati (ili ne) upravo svojeg bricu.

No, to ne znači da taj brico nije dobar. Taj je brico možda najbolji za njih, njihove brade, njihov stil. Ako niste zadovoljni s bricom “kojem idu svi” jednostavno ne idite k njemu, pronađite onog koji najbolje odgovara vama. Kao majstor i kao društvo.

Stoga savjet, neka vam brico bude udaljen barem 100 kilometara. Tako ćete odlazak na sređivanje brade ujedno spojiti s kratkim (obiteljskim) putovanjima. No, uvijek imajte i jednog pri ruci, u gradu.

Bricu tražite, kažu, nakon četiri tjedna brade. To naprosto nije potrebno.

Bradu puštajte barem godinu dana, gospodo. Jer tek nakon godinu dana, a ovisno kojim vam tempom raste, ona će oformiti finalni oblik koji možete dalje njegovati, nositi.

Naposljetku uz malo volje, ljubavi, prakse, online videa, savjeta, upravo vi možete postati svoj najbolji brico.

Uglavnom, brada je kao i svaki drugi dio tijela. Ponašajte se prema njoj onako kako se inače ponašate prema svom tijelu.

Puštajte je barem tih godinu dana i onda odlučite što i kako dalje želite. Brada bi u tih godinu dana, ako je zdrava, trebala dostići barem 10 centimetara duljine, što pak je minimum iole ozbiljnom full beard muškarcu.

Ali prije svega, opremite se strpljenjem. Jer ono ja ipak najjače oruđe u cijelom tom procesu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.