Svijetlo na kraju tunela koje spaja dva različita svijeta – Europu i Aziju

Dean Skira, Dino Krizmanić, Leonid Zuban, Berislav Medić u Kući arhitekture Oris održati će predavanje na temu rasvjete u tunelu Eurasia koji spaja dva kontinenta.

Vjerujem gospodo da smo još daleko od onoga svjetla koje nas čeka na kraju tunela, ali svakako bih preporučio da svoje otmjene stražnjice smjestite u ugodne sjedalice u Kući arhitekture Oris i to već ovog četvrtka jer vas čeka vrlo zanimljivo predavanje o jednoj vizualnoj kulturi igranja svijetlom.

Ok, možda nije toliko riječ o kulturi kao takvoj, već o arhitekturi svijetla koja doslovno spaja dva svijeta, dva prilično različita svijeta – Europu i Aziju.

U četvrtak, 9. veljače 2017. godine, u Oris Kući arhitekture u 19:00 sati, Dean Skira će zajedno sa svojim suradnicima predstaviti mega projekt podvodnog tunela Eurasia koji je značajnim dijelom realiziran prema njihovim rješenjima.

Dekorativna arhitektonska rasvjeta tunela ispod Bospora, realizirana je prema konceptu dizajnera rasvjete Deana Skire. Arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban razvili su arhitektonsko rješenje ulaza u tunel, dok je projekt konstrukcije i statike izradio prof. Berislav Medić iz zagrebačke tvrtke Upi2M.

Prometnica, koji spaja Kazlicesme na europskoj strani Istanbula i Göztepe na azijskoj, duga je 14,6 km od kojih se 5,4 km nalazi ispod razine morskog dna. Svakodnevno se preko bosporskog tjesnaca odvija cestovni promet kojim putuje preko 2 milijuna ljudi, što je dosad stvaralo velike zastoje i buku. Stoga je ovaj zahtjevan inženjerski pothvat, koji je trajao 55 mjeseci i za čiju je izgradnju izdvojeno 1 milijardu i 300 milijuna dolara, vješto rješio infrastrukturne probleme započevši radove s azijske strane prije pet godina i skrativši putovanje s prijašnjih 100 na 15 minuta.

Skira je tvrtka specijalizirana za arhitektonsku rasvjetu čiji su projekti poput Svjetlećih divova, lošinjskih Meduza i Novamed klinike, nagrađivani brojnim međunarodnim nagradama na području dizajna rasvjete i produkt dizajna. Dugogodišnja suradnja s Leonidom Zubanom i Dinom Krizmanićem rezultirala je brojnim idejnim projektima i realizacijom crkve Sv. Ane u Rijeci, te aktualnim  pulskim projektom najvećeg rotora u Hrvatskoj čija je izgradnja u tijeku. Uspješna suradnja na projektu rovinjske svjetlosne instalacije stabla nara, simbola Rovinja, prošle godine ostvarena je s Berislavom Medićem iz tvrtke Upi2M. Dean Skira okupio je tim koji je svojim kompetencijama i kvalitetnim rješenjima odabran kao najbolji za realizaciju projekata rasvjete i arhitekture ulaza podvodnog međukontinentalnog tunela Avrasya – Eurasia čiji su investitori turski Yapi Merkezi i južnokorejski SK E&C.