Muke po kravati (1): Vječna dilema, kravate vezati ili rezati

kravate

Kako vezati kravatu na brz, jednostavan i ispravan način, a da se pritom ne zadavite? Donosimo vam prvi nastavak serijala praktičnih savjeta o odabiru, vezanju i nošenju kravate. Povijest već znate, a stiže pomoć da ovladate vještinama vezanja i odabira kravate za svaku priliku bolje nego James Bond.

Načini vezanja kravate

Iako mnogi neće ni primjetiti kako je kravata vezana, postoje različiti načini vezanja kravate koji odgovaraju različitim prilikama te stilu košulje i kravate. Izbrojano je čak 95 mogućih načina vezanja čvora, no za početak upoznat ćemo vas s četiri najčešća i najpoznatija.

Čvor za kravatu Four-In-Hand

Jedan je od najjednostavnijih čvorova za kravatu i savršen izbor za one gentlemane koji kravatu nose svakodnevno. Najprikladniji je za standardne stilove košulja i najbolje se izvodi na širokim kravatama od teških tkanina. Uski, diskretan i pomalo asimetričan čvor, uskog i izduženog oblika, osobito dobro pristaje gentlemanima s nešto kraćim vratom. Veže se u pet jednostavnih koraka.

Čvor za kravatu Pratt

Radi se o većem čvoru za kravatu koji odlično pristaje širokim ovratnicima. Poznat je još i kao Shelby čvor, uredan i prilično širok, pristaje svakom stilu košulje i nešto širim kravatama od mekših materijala. Veže se u šest koraka.

Čvor za kravatu Windsor

Ovaj čvor je nešto kompliciraniji (veže se u devet koraka) ali ako trebate veliki čvor na kravati, na primjer za košulju sa širokim ovratnikom, onda je idealan. Čvor Windsor debelog je, širokog i trokutastog oblika te savršen odabir ukoliko želite ostaviti dojam na prezentaciji, poslovnom razgovoru, sudu. Odlično pristaje gentlemanima s dužim vratom i prikladan je za sve kravate.

Čvor za kravatu Half-Windsor

Half-Windsor mlađi je brat gore opisanog čvora. Manje je dimenzije, jednostavniji za vezati i odlično izgleda na kravatama od tanje tkanine. Simetričnog, trokutastog oblika, pristaje uz svaki stil košulje i nešto šire kravate.