STAN ST. DENIS Savršeni balans minimalizma, dizajna i prirodnih elemenata

Ovaj prizemni, otvoreni prostor pravokutnog oblika, kanadska arhitektica Anne Sophie Goneau imala je za zadatak pretvoriti u stambeni prostor u kojem cijeli ambijent izgleda otvoreno, kao da se funkcionalne zone pretapaju međusobno i tvore jednu povezanu, jedinstvenu, ali krajnje funkcionalnu cjelinu.

Dvije odvojene spavaće sobe, veliki otvoreni prostor za kuhinju i  blagovaonicu te dnevni boravak sa bibliotekom u jedinstvenoj su komunikaciji međusobno, ali i otvoreni prema ulaznoj strani.

Prostor od 119 m2 dobio je ono što su klijenti tražili od njega. I više od toga. Svaki detalj u ovom prostoru je pomno osmišljen, svaka površina je izvedena onako kako je zamislila arhitektica.

Nekima će ovaj interijer biti pomalo predizajniran, ali ono što se mora priznati, ovo je savršeni primjer balansa minimalističkih, dizajniranih elemenata s prirodnim elementima koji su sastavni dio zgrade. Ravni, bijeli zidovi, pod od epoxy smole samo su u funkciji jednostavnosti i čistoće i kako bi naglasili ono što je u ovom interijeru važno – materijale i arhitektonske elemente zgrade. Terakota cigla, detalji od betona, metalni stupovi igraju savršene uloge koje su im u ovom interijeru namijenjene.

Drveni zid koji je smješten diskretno naspram glavnom djelu stana, a opet vidljiv i nezaobilazan, uočljiv je svjesno i nesvjesno i definitivno nije zanemariv u ovom prostoru. Drska kombinacija lakirane površine kuhinjskog namještaja s ciglom u pozadini naglašava eleganciju, ali i udaljava prostor kao i njegov koncept od monotonosti koja se u ovakvom projektiranju vrlo lako može desiti.

Fotografije: Adrien Williams  / V2com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInBuffer this pagePin on PinterestDigg thisShare on RedditShare on StumbleUponEmail this to someonePrint this page